I Jägareförbundets skrift ”Att hantera jaktsabotage” finns fler råd till jägaren på hur han eller hon ska agera vid möten med människor som vill störa jakten. Foto: Olle Olsson

I Jägareförbundets skrift ”Att hantera jaktsabotage” finns fler råd till jägaren på hur han eller hon ska agera vid möten med människor som vill störa jakten. Foto: Olle Olsson

Förbundsjuristens råd: Behåll kylan med jaktsabotörer i skogen

Om du möter någon som vill sabotera din jakt: uppträd lugnt, be vederbörande avlägsna sig, och gör han eller hon inte det så ring polisen. Råden kommer från Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa.

Vargjakten 2018 inleds 2 januari. I samband med jakt på varg har en del jägare fått med sig trista erfarenheter av aktivister som ska störa och sabotera jakten.

Att det dyker upp människor som vill störa jakten även under årets vargjakt är inte osannolikt, och jägarna bör förbereda sig på hur de ska agera om främmande människor kommer till pass och samlingsplatser.

 

Filma och fotografera

Svenska Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa har flera råd till jägare som råkar ut för jaktsabotörer:

Ola Wälimaa. Foto: Jan Henricson

– Gör på ett säkert sätt patron ur, och tala om att vapnet inte är laddat. Uppträd lugnt och sansat. Upplys om att jakt pågår och be vederbörande avlägsna sig. Om uppmaningen inte åtföljs så ring polisen. Jägaren ska inte försöka få bort den eller de som stör jakten själv, eftersom man då riskerar att själv få en polisanmälan mot sig, säger Ola Wälimaa.

Han har ytterligare ett råd som i dessa tider med smarta telefoner borde vara lätt att följa:

– Fotografera och filma de som stör och vad som inträffar. Dokumentera så bra det går hur de som stör jakten agerar. Att fota och filma är bra ur flera aspekter, till exempel för att motbevisa anklagelser om att jägaren skulle ha hotat sabotören.

 

Fler goda råd

I Jägareförbundets skrift Att hantera jaktsabotage som kan laddas hem här, finns fler råd till jägaren på hur han eller hon ska agera vid möten med människor som vill störa jakten.

Den aktivist som vill störa jakt åberopar sannolikt allemansrätten som stöd för att få vistas i markerna. Aktioner med syfte att sabotera jakt – både som nöje och som näring – saknar dock helt stöd i allemansrätten.

• Att medvetet störa eller sabotera jakt rubriceras som ofredande eller egenmäktigt förfarande.

• Att göra åverkan på jakttorn, vilthägn, med mera och att släppa ut djur kan rubriceras som skadegörelse och/eller framkallande av fara för annan.

I båda fallen kan brottet leda till fängelse.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev