Vargstammen ska alltid får fortsätta växa om Naturvårdsverkets vägledning ska gälla. Foto i hägn: Olle Olsson

Fårbesättningar i Värmland attackerades under påskhelgen av varg. Foto i hägn: Olle Olsson

Flera vargangrepp under påskhelgen

Tre fårbesättningar i Värmland attackerades under påskhelgen av varg. Angreppen skedde dagtid, och i två av besättningarna sågs vargen som angrep fåren.

Under skärtorsdagen sågs en varg i en fårhage vid Bäckhammar söder om Kristinehamn. När fårägaren undersökte hagen och tittade till sina djur hittades en ihjälbiten tacka där vargen också ätit av djuret. Enligt Urban Mossberg, naturbevakare vid länsstyrelsens i Värmland, var det ingen tvekan om att djuret som sågs i hagen och dödade fåret var en varg.

Under lördagen och söndagen skedde två attacker i två olika besättningar i Lysvik i Sunne kommun. Öster om byn fick ett lamm under påskaftonen svåra bitskador och avlivades efter ett vargangrepp. Dagen efter, på påskdagen, sågs en varg med sändare eller halsband attackera en tacka i en besättning i Strandvik söder om Lysvik.

 

Jangentiken?

– Jag bedömer det som varg i alla tre fallen, säger Urban Mossberg.

– Djuret som angrep tackan i Strandvik hade sändare eller halsband, vilket fick mig att fundera på om det kunde vara en hund, men den samlade bedömningen är att det var en varg.

Slem från vargen som dödade tackan har skickats på analys för att fastställa att det var en varg, och vilken individ det handlar om. Den enda kända sändarförsedda vargen i området är den gamla Jangentiken, som har en sändare som inte fungerat på många år – men halsbandet satt kvar när hon fotograferades i januari 2016. Hon bedömdes då vara 14 år gammal.

– Det är förstås möjligt, men också rätt otroligt om hon fortfarande skulle vara i livet, säger Urban Mossberg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev