Flera motioner till Jägareförbundets årsstämma handlar om jaktvapen. Foto: Jan Henricson

Flera vapenfrågor i motioner till årsstämma

Intresset för vapenfrågor och skjutträning är stort. Det har resulterat i flera motioner till Svenska Jägareförbundets årsstämma.

Dag Olsson, Lundabygdens jaktvårdskrets, vill att den som bedriver uppsiktsjakt med omyndiga barn över 15 år med jägarexamen ska tillåtas utöka vapengarderoben med åtminstone två vapen, till exempel en klass 1-studsare och ett hagelgevär.
Vid uppsiktsjakt är det önskvärt att även den uppsiktsjagande föräldern har tillgång till ett vapen och snabbt kan gripa in vid exempelvis en skadskjutning, lyder motiveringen.

 

Varierad vapengarderob

Samme motionär anser också att nuvarande, antalsmässiga begränsning av hur många vapen en ny jägare kan få licens för är både omotiverad och otidsenlig. Många jägare åker numera utomlands och jagar och där kan det krävas helt andra kalibrar än i Sverige. En annan anledning till en större och mer varierad vapengarderob är att jakten i dag blivit mer varierad, särskilt i landets södra delar.

 

Anpassad klassindelning

Styrelsen för Eslövs-Svalövs jaktvårdskrets vill att Jägareförbundet tar initiativ till att nuvarande klassindelning av kulvapenammunition för jakt anpassas efter den utveckling som skett beträffande kulornas konstruktion. Sedan nuvarande klassindelning kom till för omkring 30 år sedan har det utvecklats nya, effektivare kultyper som kan användas med lägre kulvikter, skriver motionären.

 

Jägarexamen & skjutprov

Alla jägarexamensprov, både teoretiska och praktiska, bör anmälas minst 24 timmar före provtillfället för att möjliggöra stickprovskontroller. Det yrkar styrelsen för Jägareförbundet Blekinge i en motion.

Om jägarexamen motionerar också Tomas Bäck, Säfsnäs-Nås jaktvårdskrets, och Pierre Hedlund, Särna-Idre jaktvårdskrets, som oroas av att mindre skjutbanor kan få svårt att hitta funktionärer, om samma person inte kan vara både provledare och skjutinstruktör.

Förstnämnde motionär vill ha möjlighet till dispens från denna regel medan den andre vill att Jägareförbundet ska hjälpa till med rekrytering och utbildning av funktionärer, om de nya reglerna medför att de små provbanorna får problem.

 

Årsstämma 2017

Svenska Jägareförbundets årsstämma 2017 kommer att hållas 3-4 juni på Öster Malma.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev