fredag 21 september

Publicerad 24 april 2017 - 15:03

Vargjakten är åter hotad efter att förvaltningsrätten i Stockholm kommit med en dom som säger att förra vinterns jakt var felaktig. Foto: Kjell-Erik Moseid

Vargar och vargförvaltning engagerar jägarna och är även i år ett dominerande motionsämne. Foto: Kjell-Erik Moseid

Vargfrågan engagerar visar motioner till årsstämma

Vargförvaltningen fortsätter att vara en central fråga som engagerar jägarna i landet. Det visar motionerna till Svenska Jägareförbundets årsstämma.

Varken sälar eller skarvar står längre att finna bland motionerna till Jägareförbundets årstämma.
Vargarna fortsätter däremot att engagera lika mycket som förr. I sju motioner tas vargfrågan upp från olika utgångspunkter.

 

Stötande med talerätt

Styrelsen för Rättviks jaktvårdskrets finner det stötande att löst sammansatta nätverk har talerätt vid överklagande av skydds- och licensjakter på varg. Motionen har antagits av Jägareförbundet Dalarna som vill att talerätten utreds och regleras i jaktlagstiftningen.

Frågan om talerätt har varit uppe tidigare. För några år sedan var det Torsby jaktvårdskrets som ville stoppa vad man kallade för ”demokratisk urspårning”. Medan vargkramarnas olika företrädare hade talerätt ifråga om vargbeslut hade Jägareförbundet på läns- och kretsnivå vägrats talerätt i fråga om skyddsjakt på älg.

Debatten blev så het att förbundsstyrelseledamoten Stefan Lindskog valde att tacka för sig och lämnade mötet.

 

Maxtak för varg

Ifråga om vargförvaltningen vill Per-Iwar Berglund, Hallsbergs jaktvårdskrets, att det inte bara ska finnas miniminivåer utan också maxtak för hur många vargar det ska finnas lokalt och regionalt med hänsyn även till övriga viltstammar.

Så förvaltas vilt av jägare över hela världen, konstaterar motionären.

Två ganska likalydande motioner har lämnats in av Per-Arne Olsson och Hans Boström, Timrå respektive Västjämtlands jaktvårdskrets. De pekar tillbaks på föregående årsstämma, som gav styrelsen och tjänstemännen i uppdrag verka för ”så få vargar i Sverige som möjligt”. Motionärerna konstaterar att detta mycket viktiga uttalande ännu inte har införlivats i förbundets handlingsplan för varg och yrkar att årsstämman beslutar att så ska ske.

Samma motionärer har också observerat att länsstyrelserna i de olika länen fastställt förvaltningsmål som är högre än de beslutade minimimålen för respektive län och ”tar höjd” för att inte råka hamna under nedre gränsen. Den rådande principen leder till att ett län med få vargrevir måste gardera sig med minst ett helt vargrevir för att uppnå förvaltningsmålet och slutresultatet blir ett stort antal vargrevir i onödan. Motionärerna vill därför att länsstyrelsernas nuvarande praxis byts ut mot ett system, där man ser till det gemensamma, totala målet.

Eftersom vargen är statens vilt vill styrelsen för Torsby jaktvårdskrets ha utrett hur stor ekonomisk ersättning staten betalar ut för ekonomiskt bortfall vid utomhusarbete i vargtäta områden, vid personskada orsakad av varg samt vilken ersättning familjen erhåller vid dödsfall. Om det inte finns ett regelverk för statlig ersättning för vargskador vill motionären att Jägareförbundet verkar för att ett sådant skapas.

 

Älgar och gäss

Roger Stensson, Mark jaktvårdskrets, vill att Jägareförbundet ska arbeta för att bland annat minska länsstyrelsernas inflytande över älgskötselplanerna. Styrelsen för Jägareförbundet Gävleborg vill att Jägareförbundet ska ta fram en enkel- och användarvänlig digitaliserad metod för att underlätta spilningsinventeringar. När det gäller spillningsinventeringar efterlyser också Per-Arne Olsson, Timrå jaktvårdskrets, en snabbare resultatredovisning och föreslår att Jägareförbundet skapar en kravspecifikation för inventeringar.

Styrelsen för Jägareförbundet Gävleborg konstaterar att småviltavskjutningen även kan rapporteras i Skogsägarnas jaktrapport.se och vill att Jägareförbundet inleder förhandlingar om att få föra över deras uppgifter till viltdata.se.

Ölmevalla-Landa jaktvårdskrets vill ha allmän jakttid på vitkindad gås. Arten har ökat kraftigt i Hallands län och orsakar stora skador på växande gröda, lyder motiveringen.

Jägareförbundet bör protestera mot det djurplågeri som med stöd av EU förekommer i Holland, anser Torsby jaktvårdskrets. I Holland tillåts inte jakt på gäss och för att minska jordbruksskadorna samlas istället gässen in under ruggningstiden och gasas ihäl. Enligt motionären gasade holländska staten ihjäl 700 000 gäss under fjolåret. Motionären yrkar också på tidigarelagd gåsjakt, så att gässen kan beskattas i större utsträckning innan flyttningen.

 

Allmogejakten hotad

Mikael Toivanen, Haninge-Tyresö jaktvårdskrets, ser problem med att Jägareförbundet driver frågan om att fler viltarter ska tas med i ett system liknande dagens älgförvaltning. Risken finns att arbetsbördan blir så stor att vanliga jägare inte orkar med. Förvaltningen kommer då att utföras av tjänstemän vilket leder till att besluten flyttas bort från jägarna.

Motionären vill därför få utrett hur flerartsförvaltningen ska finansieras, hur många nya förvaltningsorgan som kan uppstå och hur man undviker en ”överprofessionalisering” som kan hota allmogejakten.

 

 

 

Årsstämma 2017

Svenska Jägareförbundets årsstämma 2017 kommer att hållas 3-4 juni på Öster Malma.

Skribent

Bernt Karlsson

sv.jakt.norr@telia.com

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Byggtips!
  Så bygger du en hundgård
  Så blir älgjakten i höst
  Besluten län för län
  Drömjakt
  Här finns någonstans att jaga
  Ulf Lindroth
  Svensk Jakts vapen- och skytteredaktör tipsar och testar
  Opinion
  Här förs debatten i Jägarsverige
  Provläs Svensk Jakt
  Bläddra i senaste numret
  Hundfaror
  18 saker som är giftiga för hunden
  För inloggade!
  Bygg ditt eget jakttorn
  Jägarnas annonstorg
  Hundar, prylar och jaktmark
  Svensk Jakt på Messenger
  Följ oss via Messenger

  Mest läst

   Senaste från Annonstorget

   Viktigaste jaktfrågan

   Vilken jaktfråga är viktigast att den kommande regeringen tar tag i?

   Tio frågor
   Vad kan du om vargar och vargjakt?
   Vildsvin!
   Vad kan du om vildsvin och vildsvinsjakt?
   Är du viltvårdare?
   Testa dina kunskaper om viltvård.
   Fåglar!
   Känner du igen fåglarna?
   Viltolycka!
   Hur gör du när en viltolycka inträffar?
   Spårkunskap
   Vad kan du om spår och spårtecken?
   Rävkunskap
   Vad vet du om rävar och rävjakt?
   Jakthundar!
   Känner du igen jakthundraserna?
   Är du jägare?
   Har du rätt kunskaper?
   Tio frågor!
   Vad kan du om våra predatorer?
   Tio frågor
   Om lodjur och lodjursjakt
   Älgjakt!
   Kan du något om älgar och älgjakt?
   Rådjursjakt!
   Vad har du för kunskaper om rådjursjakt med hund?
   Jakttider!
   Kan du din jakttabell?

   Samtidigt på JaktPlay

   Svensk Jakt på Instagram

   Heta ämnen på Svenskjakt.se