S, MP och V anser att antalet vapen som ingår i vapengarderoben är ett lagom antal, och reserverar sig därför mot förslaget som en majoritet i justitieutskottet står bakom. Foto: Lars-Henrik Andersson

Flera partier mot lättnader i vapenlagen

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig mot olika delar av de förslag till lättnader i vapenlagen som en majoritet av justitieutskottets ledamöter står bakom.

Svenskjakt.se berättade tidigare i veckan om hur en majoritet i justitieutskottet enats om att föreslå en lång rad tillkännagivanden som rör vapenlagstiftningen.

Utöver hårdare straff för vapenbrott skriver man att regeringen ska lägga fram förslag till ändringar i vapenlagen som gör tillvaron för legala vapenägare lite enklare.

Det handlar om att avskaffa licenskravet för ljuddämpare, att se över reglerna för in- och utförsel av vapen över nationsgränser, utöka vapengarderoben samt att avskaffa femårslicenserna.

 

Lagom antal

I ett pressmeddelande skriver riksdagen att Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet reserverar sig mot delar av förslagen.

De tre partierna anser att antalet vapen som ingår i vapengarderoben i dag, fyra + två, är ett lagom antal och att reglerna som gäller för tidsbegränsade vapenlicenser är bra.

 

Säkerhetsskäl

De båda regeringspartierna samt Vänsterpartiet anser också att de regler som gäller för att jägare och sportskyttar ska få ta sina vapen över nationsgränserna motiveras av säkerhetsskäl och att de därför inte behöver ses över.

Tisdagen den 18 juni debatteras vapenfrågorna i riksdagen. Beslut om förslagen om tillkännagivanden tas samma dag.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev