Älgjakten hotas av ett allt för hårt rovdjurstryck. Harbergets älgskötselområde i Dalarna ställer in höstens älgjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Flera jaktlag ställer in höstens älgjakt

En allt tätare vargstam får dramatiska konsekvenser för älgjakten. Nu ställer ett helt älgskötselområde i Dalarna in höstens älgjakt på grund av vargarna i Gimmenreviret.

Svensk Jakt berättade under måndagen om Stadra-Nora älgsötselområde i Örebro län, som både ställer in älgjakten och har ansökt om skyddsjakt på vargarna i Greckenreviret, för att återställa balansen och möjligheten till fortsatt jakt.

 

Inget utrymme för älgjakt – begär skyddsjakt på varg

Förutsättningarna är lika usla i Harbergets älgskötselområde i Dalarna. Jaktjournalen berättar om ett beslut att ställa in höstens älgjakt på 23.000 hektar i kommunerna Gagnef, Borlänge och Insjön. Där har vargarna i Gimmenreviret helt ödelagt all möjlighet till älgjakt.

 

Stor flock

I området fanns under vintern ett alfapar och ytterligare minst sex vargar efter en föryngring 2021. Nu väntas nya valpar i reviret.

”Och så har vi björn och nästan inte en enda kalv överlever till hösten. Fortsätter vi bara skjuta vuxna älgar kommer vi att utrota stammen,” säger Sven-Gunnar Jansson, ordförande i Harbergets äso, i en kommentar till Jaktjournalen.

 

Förödande

Jägarna i området har fört statistik över avskjutningen under 30 år, och dagens situation liknas vid en katastrof.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev