Fler lodjur i södra Sverige
Fler lodjur i södra Sverige och färre i renbetesmarkerna i norr. Naturvårdsverket har fastställt nya miniminivåer för lodjur, och det påverkar fördelningen över landet.
Förslaget till beslut har varit känt och togs under torsdagen. Det innebär att 8,5 föryngringar flyttas från det norra rovdjursförvaltningsområdet till det södra. Nivåerna för lodjur i mellersta rovdjursförvaltningsområdet lämnas oförändrade.
Som skäl för fler lodjur i södra Sverige anges gott om bytesdjur och många lämpliga områden i det södra rovdjursförvaltningsområdet.
Politiska mål
– En omfördelning från norra rovdjursförvaltningsområdet till det södra är också i linje med de nationella rovdjurspolitiska målen om ökad spridning och minskade koncentrationer där rovdjuren gör som mest skada, säger Marcus Öhman, chef för viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.
Länsstyrelserna har under 2018 lämnat sina förslag till nivåer för län och förvaltningsområden. Miniminivåerna anger det lägsta antalet rovdjur, det vill säga björn, järv, varg och lodjur som ska finnas i regionerna. Nivåerna anges i antal föryngringar och ska ses över vart femte år.
Varg, järv och björn
Nivåerna för varg kommer senare under våren 2019, och för björn och järv ska de fastställas under hösten.
Hela beslutet kan läsas här.
Fördelning av lodjur
Norra rovdjursförvaltningsområdet: 58 föryngringar
Mellersta: 62 föryngringar
Södra: 27 föryngringar, fördelat på Södermanland 3, Östergötland 4,5, Jönköping 3,5, Kronoberg 4, Kalmar 4, Blekinge 2, Skåne 3, Halland 3.
Kronoberg tilldelades en extra föryngring av Naturvårdsverket, där länets eget önskemål annars var 3.
Totalt i landet: 147 föryngringar.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.