Även samer som står utanför rennäringen föreslås kunna bli medlem i en sameby om vissa kriterier uppfylls. Det skulle så fall innebära att fler samer, inte bara renskötare, skulle kunna få jakträtt inom samebyns område på statens mark i fjällen. Foto: Lars-Henrik Andersson

Fler än renskötande samer kan få rätt till jakt i fjällen

Sametingets styrelse förslår nu fler typer av medlemskap i en sameby. Det skulle kunna öppna för samer utanför renskötseln att få tillgång till jakt och fiske i fjällen.

Den 10 maj röstade styrelsen i Sametinget igenom ett förslag som innebär att samer utanför renskötseln också ska kunna bli medlem i en sameby.

Det innebär att fler samer kommer att kunna få samma rättigheter till jakt i fjällen som samebymedlemmar. I dag är det bara samebymedlemmar som har jakträtt på statens mark i fjällen.

Analys

Regeringen gav för två år sedan Sametinget i uppdrag att i nära dialog med samebyarna analysera frågorna om hur samebyarnas interna organisation, beslutsfattande och regler för medlemskap bör se ut.

Uppdraget gavs parallellt med direktiven till Renmarkskommittén.

Anmäla intresse

Håkan Jonsson. Foto: Marcus Bäckström

Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson säger så här till Svensk Jakt:

– Vi har gjort en utredning och kommer nu med ett förslag som kommer att tas upp på Sametingets plenum i slutet av maj. Är du same och kan visa på att du haft dina rötter inom ett samebys område, det kan handla om att dina förfäder jagat och fiskat där eller bedrivit renskötsel, samt att du uppfyller kriterierna i sametingets röstlängd, då kan du anmäla ditt intresse att bli medlem i en sameby.

Kan överklagas

Om samebyn säger nej till medlemskap kan den som ansökt överklaga till Sametinget.

Håkan Jonsson menar att den nuvarande rennäringslagen har kluvit samerna i två grupper.

– Får vi nu igenom det här i förlängningen så att riksdagen också klubbar igenom det så är det otroligt stort, säger Håkan Jonsson till SR Jämtland.

Han är även partiledare för jakt- och fiskesamerna.

Riksdagen avgör

Det finns mellan 20.000 och 40.000 samer i Sverige och drygt 1.000 yrkesverksamma renskötare. Antalet renägare är enligt renlängden cirka 4.600, enligt Sametinget.

Sameröstlängden innehåller nu drygt 9.000 väljare och Håkan Jonsson bedömer att hälften av dessa skulle kunna ansöka om medlemskap i en sameby och därmed även få jakträtt där.

Men först ska alltså Sametingets plenum säga sitt och därefter skickas utredningen till regeringen och i slutänden kan frågan komma att avgöras i riksdagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev