Älgtjuren med den såriga ryggen kom mycket nära jakttornet där Ida Magdalene Hotvedt satt och passade på vildsvin och rådjur, dagen före älgjaktspremiären. Foto: Ida Magdalene Hotvedt

Fler älgar med såriga ryggar upptäckta

Ida Magdalene Hotvedt fångade nyligen på film en älgtjur med sårig och infekterad rygg.
Veterinär Jonas Malmsten menar att de flesta rapporterna om älgar med sårig rygg kommer in under rötmånaden, när vädret är varmt och fuktigt.

Svensk Jakt berättade nyligen att Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, fått in rapporter om fler fall av stora älgtjurar med såriga och infekterade ryggar.

Mycket älglusflugor – fler såriga älgtjurar

Ida Magdalene Hotvedt filmade söndagen den 11 oktober en älgtjur med sårig och infekterad rygg. Hon jagar vid Gunnarp utanför Hörby och satt och passade efter vildsvin och rådjur i ett torn i kanten av en äng.

 

Film: Ida Magdalene Hotvedt

 

– Jag såg först älgen gå upp mot Gunnarp gård, cirka hundra meter från där jag satt. Fem minuter senare kom tjuren tillbaka mot mig, och jag började filma med mobilen. Jag såg först skadan då den kom närmare och jag var mycket osäker på hur man agerar i ett sådant fall, jag valde därför att inte skjuta. Skinnet var helt borta på del av ryggen och där hängde även lösa hudstycken, berättar Ida Magdalene Hotvedt.

 

Veterinär Jonas Malmsten berättar att man inte riktigt vet vad som orsakar klådan, men att det talas om värme och fukt vilket gör att huden blir fuktig och irriterad och då kan dra till sig flugor som lägger ägg vilka utvecklas till larver.

Veterinär Jonas Malmsten berättar att man inte riktigt vet vad som orsakar klådan, men att det talas om värme och fukt vilket gör att huden blir fuktig och irriterad och då kan dra till sig flugor som lägger ägg vilka utvecklas till larver. Foto: Lars-Henrik Andersson

– Sådana här förändringar i huden hos älgtjurar har det rapporterats om sedan ett tiotal år tillbaka och då från i princip hela landet. Det som ses är varierande grad av hudsår som täcker mindre delar eller ibland hela ryggen och bogpartiet. Ibland är såren kraftigt infekterade med bakterier, svamp och parasiter, och inte sällan ses fluglarver äta i det öppna såret vilket torde orsaka ett betydande lidande hos älgen. Det man också sett är att en del individer, med lindrigare förändringar, självläker, men en del tjurar hittas även döda med kraftiga hudsår, berättar veterinären och Svensk Jakt-medarbetaren Jonas Malmsten.

 

Tvistar om grundorsak

Han berättar att ”de lärde tvistar om grundorsaken till ryggsåren”.

– Men ett hudsår uppstår ju inte spontant utan det krävs att någonting skadar dess skyddande barriär. Stångskada är en tänkbar orsak, liksom klåda där tjuren kliar sig och då skadar huden.

Därefter kan olika komplikationer tillstöta och är man i rötmånaden är det såklart värre. Och det är det man sett genom åren – de flesta rapporter kommer in under rötmånaden.

Jonas Malmsten berättar att man inte riktigt vet vad som orsakar klådan, men att det talas om värme och fukt vilket gör att huden blir fuktig och irriterad och då kan dra till sig flugor som lägger ägg vilka utvecklas till larver.

– Tjurarna kliar sig sedan, skadar sin egen hud, bakterier växer till och såren breder ut sig mer och mer.

 

Älglus diskuteras

Jonas Malmsten berättar också att hjortlusflugan (älgfluga, älglus) också förekommer i diskussionerna.

– En del älgars sår självläker och en del blir riktigt sjuka och en del behöver avlivas av djurskyddsskäl.

Erik Ågren, viltpatolog vid SVA, sade så här i en intervju med Svensk Jakt nyligen:

– Förhållandena som är i år tyder på att det finns ett samband mellan älgflugan, det varma klimatet och att älgarna drabbas av detta lidande.

 

Läs även:

Avliva älg med sårig rygg – så säger lagen

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev