Fjälljaktsutredaren: Vi vill ge regeringen maximal rörelsefrihet

Renmarkskommittén med ordförande Eric M Runesson i spetsen arbetar vidare mot ett slutbetänkande. Han uppger sig inte fått några signaler om att lägga ner den del av utredningen som handlar om jakten och fisket. I stället talar Runesson om vikten av att regeringen i slutändan får alternativ att välja emellan.

I slutet av förra veckan hade Renmarkskommittén sammanträde. Enligt vad Svensk Jakt erfar har det pågått diskussioner om att lägga ner delen i utredningen som handlar om jakten och fisket.

Men det är diskussioner som Eric M Runesson säger sig inte ha hört talas om, annat än de artiklar som Svensk Jakt publicerat.

Vad avhandlades då på sammanträdet i slutet av förra veckan? Enligt Eric M Runesson berättade han hur arbetsprocessen med utredningen ser ut, och att han och utredningssekretariatet fortsätter att jobba på som vanligt.

– Det var inget dramatiskt. Vi måste nu börja få ihop utredningen till en helhet, säger han och fortsätter:

– Vi pratade även om kommande promemorior och att vi ska försöka sy ihop allt till något som börjar likna ett förslag till slutbetänkande.

Älgjakten ska ses över

Bland annat ska frågan om älgjakten på statens mark ses över och en promemoria om det tror Eric M Runesson kommer att skickas till expertgruppen för granskning  i slutet av november, för att sedan kunna tas upp på nästa kommittémöte i december.

Älgjakt är ju föremål för behandling i Talmamålet och det måste vi förhålla oss till.

Eric m runesson

På frågan om han börjat jobba med den promemorian, svarar Runesson:

– Älgjakt är ju föremål för behandling i Talmamålet och det måste vi förhålla oss till. Frågan om älgjakten var inte prövad i Girjasdomen.

Talma sameby har stämt staten och kräver att få ensamrätt att upplåta jakten och fisket på sitt område, inte bara småviltsjakten som i fallet med Girjasdomen, utan även älgjakten.

Vad gäller småviltjakten – vad är inriktningen nu?

– Ledamöterna har lite olika syn på det här och det kvarstår ju sedan delbetänkandet: dels linje ett som innebär status quo, att vi inte gör någonting, utan att varje sameby får försöka visa att den har bättre rätt än staten att upplåta småviltsjakten. Sedan hade vi linjen med bilaga 3, där vi säger att sakförhållanden ovan odlingsgränsen visar att samebyarna med stor sannolikhet skulle kunna visa att de har en bättre rätt än staten  och i stället för att ha en massa rättegångar så erkänner vi det. Men med förbehållet att samebyarna inte får vägra någon att jaga utan saklig grund. Det här diskuteras fortfarande – vad vi ska landa i när det gäller slutbetänkandet.

Ifrågasätter kontraheringsplikten

Men vad gäller förslaget i bilaga 3 att samebyarna inte får vägra någon att jaga utan saklig grund, så är det förslaget något som Runesson själv ifrågasätter i sitt utkast till lagförslag:

Det kan vara för sent att i ett slutbetänkande lägga in en kontraheringsplikt när nu ytterligare fem samebyar har pågående processer som (om de vinner) ger dem en ovillkorlig rätt att upplåta jakt och fiske. Ju fler byar som vinner en Girjasrätt desto starkare blir skälen att ifrågasätta en ´kontraheringsplikt´ – den får så att säga allt tydligare drag av att vara expropriativ och reaktiv.

– Sedan finns det förstås ett alternativ att villkorslöst och utan förbehåll erkänna att samebyarna har jakt- och fiskerätt, men det har egentligen aldrig diskuterats, att det skulle vara en bra väg framåt. Det står mellan status quo och bilaga 3. Sedan får vi se om det finns någon mellanform, men där är vi inte riktigt ännu.

Tvek(S)amma

En av Socialdemokraternas två representanter i Renmarkskommittén, Isak From, uttryckte i en intervju med Svensk Jakt nyligen en tveksamhet med att fortsätta utreda frågor som rör jakt, fiske och upplåtelser. Detta eftersom det pågår parallella juridiska processer där samebyar stämt staten, och hävdar bättre rätt än staten att upplåta småviltsjakten.

Var det något ni diskuterade på kommittémötet i fredags?

– Ja, det berörde vi. Men att det pågår rättegångar parallellt med en statlig utredning är inget ovanligt och det får vi förhålla oss till.

Eric M Runesson säger vidare att han inte fått några signaler om att lägga ner kommittén eller delarna som berör jakten och fisket.

– Det är inget jag har fått signaler om annat än från Svensk Jakt men jag förstår att om man säger så, så röstar man för status quo, det innebär ju att frågan pausas och där domstolarna får ta hand om saken, och så går man vidare med andra saker i utredningen. Jakten och fisket är faktiskt bara en liten del i den här utredningen.

Har kommittén tagit ställning, menar du?

– Nej, det kan man inte säga. Det får bli ett ställningstagande när man börjar se en helhet. Frågorna går in i varandra, bland annat frågan om samebyarnas organisation. Jag tror inte man kan säga att det finns några fasta ställningstaganden frånsett M, KD och SD som tidigt sagt att de vill ha ”status quo”.

Eric M Runesson har börjat skissa på ett utkast till ett slutbetänkande, något som Svensk Jakt, tidigare skrivit om.

– Vi ligger rätt bra till.

Eric M Runesson säger att kommittén inte haft några ingående diskussioner kring hans utkast.

– Jag och sekretariatet ska arbeta vidare. Förslaget är uppbyggt som en legomodell med olika bitar och då kan olika ledamöter förhålla sig på olika sätt och skriva särskilda meningar i de olika delarna: jakt och fiske, koncessionssamebyarna och så vidare. Jag tänker att vi på det sättet ska kunna gå fram och bygga en majoritet, även om inte alla ledamöter är med på alla delar, så ska vi kunna lägga fram ett slutbetänkande, säger Eric M Runeson.

Jag och sekretariatet ska arbeta vidare.

Eric M Runesson

Han fortsätter:

– Det viktiga är att få fram ett beredningsunderlag till regeringen, för att den ska kunna gå vidare med någon form av kombination av de olika legobitarna. Vi vill ge regeringen maximal rörelsefrihet.

Med andra ord vill Eric M Runesson att kommitténs slutbetänkande ska innehålla flera alternativ som regeringen sedan använder för att snickra ihop en proposition.

– Möjligheten att göra en proposition beror på vilket beredningsunderlag vi som utredning har lämnat. Därför är det viktigt att det finns underlag för både linje ett, två och tre.

Svensk Jakt har sökt Isak From (S) för en kommentar, dock utan att lyckas.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev