På långt håll får Lars Domås syn på älgkon och kalven när de smyger fram i myrkanten. Foto Åke Johansson

Fjälljakt i gränslandet

Ut mellan träden kommer en älgko med kalv. De följer skogskanten österut några hundra meter innan de stannar. Älgkon lyssnar och de stora öronen vinklas åt alla håll.

Natten mot den 27 september har varit kall med flera minusgrader. Vit frost täcker myrmarken här och där. Vi gör en kort paus vid en risig gran och ser oss omkring. Myren är en riktig blötmyr, som dessutom lutar ner mot älven.

Passet Sundet ligger strategiskt vid en udde som sticker ut i den stora myren, som heter Pluttmyren. Inte för att den är liten, utan för att det finns några pluttar till små tjärnar längre västerut, där Rävpasset ligger.

Efter ett hoppande och klafsande mellan myrtuvorna är vi framme vid Sundet. Lars Domås sjunker ner på ett liggunderlag vid en klen myrtall och slår upp lite kaffe.

 

Lars Domås har hittat sitt pass. Foto: Åke Johansson

På gränsen

Jaktmarken ligger i Tunnsjö och gränsar i öster mot Björkvattnets viltvårdsområde i nordvästra Jämtland. Jaktområdet är på 4 000 hektar och består av skog, myrar och fjällterräng. Älgtilldelningen är på 14 djur: 3 tjurar, 3 kor, 4 fjolingar och 4 kalvar.

Efter några lätta regnskurar hör vi hundskall från väster. Några grågäss passerar samtidigt högt ovanför oss på väg söderut.

 

Kon och kalven har upptäckt jägarna. Foto: Åke Johansson

Älgar kommer

Plötsligt ser vi en rörelse i kanten på andra sidan myren. Avståndet är säkert 400 meter. Ut mellan träden kommer en älgko med kalv. De följer skogskanten österut några hundra meter innan de stannar. Älgkon lyssnar och de stora öronen vinklas åt alla håll.

Efter en stund har kon bestämt sig. Hon sätter fart västerut, mot Rävpasset. Efter 100 meter ändrar hon sig och vinklar rakt emot oss över blötmyren. Det stänker om klövarna och kalven följer hukande efter.

100 meter från passet tvärstannar kon och stirrar intensivt mot oss.
Något stämmer inte och hastigt kastar hon om med kalven strax efter.

 

Säkert skott

Lars har haft älgarna i kikarsiktet hela tiden och när bredsidan på kalven stämmer går skottet. Kalven reagerar i skottet och efter några steg stupar den mot marken.

Ett av kalvens bakben sprattlar till och efter älgkon sprutar det vatten från myren. Kon försvinner ett ögonblick in i skogen innan hon uppenbarar sig igen när hon passerar myren.

 

hundförarna Einar Spillum och Leif Arild Fjelde. Foto: Åke Johansson

En fantastisk jaktdag

Efter 15 minuter dyker hundförarna Einar Spillum och Leif Arild Fjelde upp i älgarnas spår och hjälper till med kalven.

Jakten är slut, kalven ligger och Lars Domås är mycket nöjd med sin dag i älgskogen.

 

Åke Johansson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev