Sedan rävens bakben och svansen flåtts ut arbetar Fredrik Lundmark loss skinnet från rävkroppen med händerna. Foto: Pär Törnberg

Fick lära sig flå räv och mård

Det räcker inte bara med att skjuta eller fånga en räv eller mård. Att ta tillvara pälsviltet på rätt sätt är också en viktig jägarkunskap.

Att skrapa bort fettrester från mårdskinnet innan det sätts på tanan är viktigt och går bäst om man använder en så kallad skrapstock. Foto: Pär Törnberg

Hur man flår räv och mård fick besökarna av jaktmässan i Abborrträsk lära sig sista lördagen i januari i år. Fredrik Lundmark från Mörttjärn, Malå, hade anlitats som instruktör och visade inför publik hur det går till; inte bara att flå räven eller mården utan också hur man skrapar och tanar skinnen.

De senare momenten är inte minst viktiga för att de färdiga skinnen ska bli säljbara till högsta möjliga pris.

 

Uppskattat skytte

Mässan, som arrangerades av Abborrträsk Folkets hus-förening, var mycket välbesökt. Utställare var bland annat butikerna Fritid och Vildmark från Piteå samt Vildmarkscenter i Arvidsjaur.

De som ville testa sin skjutskicklighet kunde göra det med hjälp av den skjutsimulator Arvidsjaurs jaktvårdskrets ställt i ordning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Samtidigt på JaktPlay