Fem kända vargrevir stoppar älgjakten
Älgjakten ställs in i delar av Västmanland. Åtgärden är en effekt av en mycket tät vargstam som snabbt har påverkat möjligheterna till jakt.
– Jägarna har tagit sitt ansvar och drar ner avskjutningen. Nu måste också staten ta sitt ansvar och förvalta vargarna, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent i Jägareförbundet Västmanland.
Fem vargrevir på en yta av 200.000 hektar. Det drabbar både älgar och jägare i Gunnilbo älgförvaltningsområde.
Skinnskatteberg och Köpings kommuner i Västmanland har ett av Sveriges tätaste bestånd av varg. Effekten på älgstammen är tydlig.
Spillningsinventeringen i området visar visserligen att älgstammen ligger på 7-8 älgar per 1.000 hektar. Men det räcker i stort sett bara till mat för vargarna.
– Nu drar vi ner avskjutningen rejält. Flera områden kommer att ställa in älgjakten, säger Lars Björk.
Ställer in jakten
I ett område på 30.000 hektar ställs älgjakten in helt, i ett område på 46.000 hektar är den planerade avskjutningen 19 vuxna och 22 kalvar. Lars Björk beskriver älgförvaltningen i förvaltningsområdet som en balansgång på slak lina.
– Jägarna har dragit rejält i handbromsen, men det är frågan om det räcker. Med ett så högt vargtryck kanske det inte hjälper, vi kan ha en situation där älgstammen trots åtgärderna minskar, säger Lars Björk.
Jägarna i området är bedrövade, och Lars Björk tror att en utebliven vargjakt den här vintern kommer att förvärra situationen ännu mer.
Kräver vargjakt
Västmanland har en förvaltningsplan som innebär att det ska finnas 1–2 föryngringar i länet vilket är långt under den verkliga situationen. Hur illa det är ställt vet i dagsläget ingen. Under förra vinterns vargjakt sköts vargarna i Kölstareviret bort, men det dröjde inte länge innan nya vargar tog över de markerna.
Att inte jaga varg den här vintern beskriver Lars Björk som en katastrof.
– Jägarna har tagit sitt ansvar. Nu måste också staten ta sitt ansvar och uppfylla sin skötselplan för rovdjuren, och i det här fallet varg, säger Lars Björk.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.