En väl hanterad troféjakt bidrar till bevarande av arter och försörjning för lokalbefolkningen. På väggen troféer från Afrika, vårtsvin, kudu och springbock. Foto: Bernt Karlsson

Fel information sprids om troféjakt

Brittiska parlamentsledamöter får felaktig information om policys och hållbarhetsaspekter angående troféjakt, anser FACE, den europeiska jägarförbundsfederationen.

FACE menar att ett dokument i det brittiska underhusets bibliotek, ”Trophy Hunting: UK and international policy” skrivet av Alison Pratt och David Hirst, innehåller felaktigheter.

Det är inte sant, säger FACE, att EU:s medlemsstater förra året undertecknade en deklaration som ska undersöka möjligheten att begränsa all import av jakttroféer till EU. Förhållandet är det motsatta, en överväldigande majoritet av EU:s parlamentsledamöter valde att inte stödja en deklaration med det innehållet.

 

Enhälligt beslut

I stället tog den brittiska regeringen och de övriga 27 medlemsstaterna ett enhälligt beslut där de bland annat uttalade att väl hanterad och hållbar troféjakt är i enlighet med och bidrar till bevarandet av arter, den bidrar till försörjningsmöjligheter åt landsbygdsbefolkning och skapar inkomster som kan investeras i naturvårdsarbetet.

 

Negativa organisationer

FACE anser att misstaget beror på att författarna baserat skriften på uppgifter från djurrättsorganisationer, välkända för att ha en negativ inställning till troféjakt.

– Parlamentsledamöterna förtjänar att bli korrekt informerade om en så viktig företeelse för naturvården, skriver FACE i ett pressmeddelande, och anser att skriften ska dras tillbaka och ersättas med ett nytt dokument baserat på fakta.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev