Publicerad 6 mars 2019 - 08:57

Den europeiska jägarorganisationen FACE blir starkare när det stora jaktlandet Frankrike återvänder efter några års bortvaro. Foto: Från FACE hemsida

Frankrike tillbaka i europeisk jägargemenskap

Frankrikes jaktorganisation FNC har beslutat att återvända till den europeiska jägarorganisationen FACE. Beslutet togs efter att ett nytt ledarskap i FACE tillträtt.

2017 lämnade fransmännen FACE, inte utan viss uppmärksamhet. Fédération Nationale des Chasseurs, FNC, var missnöjda med arbetet som bedrevs i den europeiska organisation där de nationella jägareförbunden är organiserade.

Men nu återvänder man för att åter bidra till att driva för jägarna viktiga frågor. I ett brev som skickats till medlemsorganisationerna säger ordföranden i FNC, Willy Schraen:

– Jag är nöjd med hur FACE med sitt nya ledarskap har ändrat inriktning. Min organisation är nu redo att tillsammans med andra medlemsorganisationer arbeta för att utveckla och försvara jakten i Europa.

 

Stort jaktland

Torbjörn Larsson är ordförande i FACE, och nöjd med att fransmännen åter deltar i det europeiska jägarsamarbetet. Foto: Lars Nilsson

Ordförande i FACE är Torbjörn Larsson, som också är ordförande i Svenska Jägareförbundet. Han är mycket nöjd med att fransmännen nu återvänder till organisationen.

– Frankrike är Europas största jaktland med 1,2 miljoner jägare. De har också många ledamöter i parlamentet. Självklart betyder det mycket för FACE:s arbete att fransmännen är med i båten igen, säger Torbjörn Larsson.

Han påpekar att jakten står under hårt tryck i Europa. För varje lobbyist som jägarna kan uppbåda i Bryssel finns det 30 som arbetar för jaktmotståndarna.

 

Gemensamma frågor

Torbjörn Larsson säger att det franska förbundet har varit framgångsrika på hemmaplan. Bland annat har man lyckats få till en avsevärd höjning av anslaget till viltforskning.

– Vi har många frågor att ta itu med där Frankrike kommer att spela en stor roll. Det gäller förstås rovdjuren, men också ett arbete som vi inlett vad gäller gäss och hur jakten på dem bedrivs från häckningsplatser, längs flyttvägar till övervintringsplatserna. Bly i ammunition är en annan fråga som kommer att kräva mycket arbete på Europanivå, säger Torbjörn Larsson.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram