Färsk undersökning om attityder till varg

Undersökningen visar ett starkt stöd för att jaga varg, om syftet är att reglera populationen. Foto i hägn: Olle Olsson

En alldeles färsk undersökning om attityder till varg och vargförvaltning kommer att presenteras av forskaren Camilla Sandström från Umeå universitet på Jägareförbundets seminarium i Almedalen på måndag.

På Svenska Jägareförbundets seminarium Människor och rovdjur lägger Camilla Sandström fram en ny undersökning där hon tillsammans med forskare från SLU och Lunds tekniska högskola tittat särskilt på attityder till varg i län med vargförekomst; Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro men även i Kronobergs län.
– Det är tydligt att stad- och landsbygdsklyftan slår igenom, säger Camilla Sandström och tillägger att acceptansen för varg är högre i de större städerna jämfört med landsbygdskommuner.
– När det gäller antalet vargar tyder vår undersökning på att vi nu nått en gräns för hur många vargar som ska finnas i Sverige. Flertalet vill bibehålla nuvarande nivå. Det är främst i de större städerna som invånarna vill se en ökning, säger Camilla Sandström. Undersökningen visar också ett väldigt starkt stöd för att jaga varg både i stad och på landsbygden, om syftet är att reglera populationen. I studien presenteras dessutom attityder till den genetiska förstärkningen av varg.
Även en ny masteruppsats om socioekonomiska konsekvenser av vargetablering kommer att presenteras på seminariet.

Fakta

Jägareförbundets seminarium hålls på måndag 1 juli, klockan 15.30–17.00 i Saltboden/Ödins garveri, Tage Cervins gata 3, nära Almedalsscenen i Visby.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev