Publicerad 14 april 2021 - 20:35

Eftersöksjägaren Tore Peuravaara i Pello har under många år utfodrat älgar, i ett försök att locka bort dem från vägar och gårdar under vintern. Foto: Lars-Henrik Andersson

Färre älgolyckor tack vare utfodring

Premium

Jägare i Pello har under flera års tid utfodrat älgar med ensilage för att styra bort djuren från vägar och gårdar. I vinter har det inte skett en enda trafikolycka med älg inblandad i trakten.

Tore Peuravaara bor i Pello i Tornedalen och från gården ser han grannlandet Finland, på andra sidan Torneälven.

Han har i 15 års tid varit med i viltolycksgruppen som eftersöksjägare i Övertorneå jaktvårdskrets, norra delen av området.

– Vi har haft flest olyckor med älg i det här området. Cirka 90 procent av älgolyckorna i trafiken sker här i trakterna av Pello. Olyckorna har fortsatt trots att älgstammen minskat. Vi har mellan fem och tio olyckor varje vinter. De sker oftast när förhållandena är som sämst: kallt, mörkt och mycket snö, berättar Tore Peuravaara.

 

Bra bete

Han säger sedan att det denna vinter inte skett en enda älgolycka på Riksväg 99 i Pellotrakten. Vägen kallas för Norrskensvägen och går från Haparanda i söder till Karesuando i norr.

– Vi delar älgstam med Finland. Älgarna vandrar här över älven, säger Tore Peuravaara och pekar ut över älvdalen.

 

Älgarna har samlats vid ensilagebalarna och stannat i närområdet. På så sätt har antalet älgolyckor i trafiken minskat. Bild från Tore Peuravaaras viltkamera.

Under vintermånaderna samlas både stationära älgar och vandringsälgar mellan väg 99 och Pellovägen, som går genom själva byn. Det är bra med bete längs älven och något mindre snö. De senaste årens rikliga snömängder har dock gjort att älgarna börjat komma in på gårdar och uppehåller sig nära vägarna och blir därmed en fara för trafiken.

 

Alltid orolig

Tore Peuravaara berättar att flest olyckor brukar ske mellan december och februari.

– Man blir alltid lika orolig när telefonen ringer under den mörkaste och kallaste perioden. Då kan det vara polisen som berättar att det skett en älgolycka och då ska man åka ut och göra ett eftersök. Man möts ofta av en chockad bilförare och en skadad älg som ligger i diket och plågas. Det handlar om mycket lidande för alla parter.

Det var detta som fick Tore Peuravaara att fundera över om det gick att göra något för att minska antalet älgolyckor.

– Jag hade hört rykten om att något jaktlag i Finland kört ut ensilagebalar till älgar under svåra vinterförhållanden och jag ville testa om det skulle funka här, att få bort älgarna från vägar och gårdar.

 

Ensilagebalar

Tore Peuravaara tog kontakt med en renägare i Pello, Östen Hämälä, som hade ensilagebalar till sina renar.

– Jag berättade om mina funderingar och han hjälpte mig att köra ut den första balen på prov. Det tog ett par veckor men sedan började älgarna äta och vi körde ut ytterligare ett par balar den vintern, som snabbt gick åt.

Både Östen Hämälä och Tore Peuravaara fortsatte köra ut ensilagebalar till älgarna de följande vintrarna.

De senaste åren har de haft utfodring på två platser, med cirka en kilometers mellanrum.

 

På flera ställen

Tore Peuravaara berättar att det är hård konkurrens om maten, och att det därför är bra att ha utfodring på flera ställen.

– Tyvärr gick Östen Hämälä hastigt bort i höstas men han har fått en bra ersättare i brorsonen Niklas Hämälä, som har fortsatt med samma goda gärning och kört ut foderbalar.

 

Totalt har jägarna kört ut ett 20-tal ensilagebalar under den gångna vintern. Mellan 15 och 20 älgar har vistats i området. Bild från Tore Peuravaaras viltkamera.

Totalt denna vinter har Niklas kört ut 18 ensilagebalar på sin utfodringsplats och Tore Peuravaara har haft fem balar på den andra utfodringsplatsen.

– Älgarna vandrar mellan utfodringsplatserna. De äter inte enbart ensilage utan behöver sitt naturliga vinterbete också. Därför gäller det att inte placera ensilagebalar nära tallplanteringar.

 

Målet uppnått

Tore Peuravaara berättar att i vinter uppnådde de målsättningen.

– Trots att vi har haft gott om älg, mellan 15 och 20 stycken, här mellan vägarna i Pello, har vi inte haft en enda viltolycka. Nu i april börjar älgarna dra sig härifrån. De går västerut, när snön inte längre är ett hinder, mot kalvningsområdena, där det är lugnare och tryggare för dem.

– Jag har fått köra ut en ensilagebal varje vecka till utfodringsplatsen och som mest har det varit tio älgar här och ätit. Det som är bra är att älgarna nu håller sig härikring och går inte in på gårdar eller nära vägarna, säger Niklas Hämälä.

 

Bra att fortsätta

Tore Peuravaara hoppas nu utfodringen kan fortsätta kommande vintrar för att på så sätt minska antalet olyckor. Han menar att har man en gång börjat utfodra så är det bra att fortsätta eftersom älgarna kommer tillbaka till samma ställe nästa vinter.

– Den här satsningen är älgen värd, vår skogens konung, säger Tore Peuravaara.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram