Publicerad 20 mars 2014 - 08:28

Fångad tvättbjörn hade haft ungar

Tvättbjörnen är framme och äter majs på en vildsvinsåtel. Från vänster kommer även en grävling fram och äter. Foto: Roger Lundberg

Den tvättbjörn som fångades i Hunsala utanför Gamleby i Västerviks kommun hade haft ungar. Det kan betyda att det finns fler tvättbjörnar i området.

Du läser nu en öppen artikel på Svenskjakt.se
Bli medlem med tidning

Roger Lundberg med den tvättbjörn han fångade 20 juni 2013. Foto: Mattias KlingstedtDet blev stort rabalder när Roger Lundberg fick tvättbjörnen på bild. Det var första gången som en tvättbjörn fotograferats i Sverige.

– Många upplever ju idag mördarsnigeln som ett stort problem, men det är en västanfläkt jämfört med vad tvättbjörn kan ställa till med. I Tyskland, där tvättbjörnsproblemen är stora, orsakar de enskilda husägare varje år skador för miljardbelopp genom att bygga bo och föda upp ungar på husvindarna, sa P-A Åhlén, vid Mårdhundsprojektet, när tvättbjörnen fotograferades.

Svenska Jägareförbundets Mårdhundsprojekt arbetar framför allt med att förhindra att mårdhunden etablerar sig i landet. Men projektet hanterar även observationer av tvättbjörn, då problematiken är densamma.

Mårdhundsprojektet involverades för att försöka fånga in djuret och på morgonen den 20 juni förra året satt tvättbjörnen i en vanlig burfälla för grävling.

Vuxen hona
Statens Veterinärmedicinska Anstalt, SVA, har gjort en analys av tvättbjörnen. Det var en vuxen hona i gott hull med rikliga fettdepåer under huden. Tvättbjörnen hade inga trikiner, salmonella eller rabies. Däremot hittades äggkapslar från bandmask.

– Det var en form av bandmask, alltså inte dvärgbandmask. Olika sorters bandmask kan också finnas hos till exempel hundar, hästar och katter, säger Lena Rangstrup-Christensen vid SVA.

I livmodern fanns tecken på tidigare dräktighet, men SVA kunde inte bedöma när den var dräktig senast. Det kan betyda att det finns fler tvättbjörnar i området, eller att honan haft ungar i fångenskap.

– Den mest sannolika bedömningen är att tvättbjörnen rymt från fångenskap. Man har under hösten och vintern haft uppsikt i området efter spår eller tecken på att det skulle finns flera, men hittills har inga tecken visat på det, berättar Roger Lundberg.

Manar till uppmärksamhet

Mårdhundsprojektet ansvarar på uppdrag av Naturvårdsverket för hantering av eventuella tvättbjörnar i svensk natur. Projektet uppmanar jägare att vara väldigt uppmärksamma på eventuella tvättbjörnsbilder från åtelkameror. Finns det tvättbjörnar i ett område kommer de garanterat att nyttja vildsvinsåtlar i sitt födosök, särskilt vintertid.
Skicka gärna bilder på misstänkta djur till Mårdhunsprojektet.
Telefonnumret till Mårdhundsprojektets tipslinje är 070-339 93 26.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Mina artiklar

För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram

Heta ämnen på Svenskjakt.se