Det finns en direkt koppling mellan biologisk mångfald och viltvård. Foto: Pernilla W / Mostphotos

Fältviltets betydelse för den biologiska mångfalden

Biologisk mångfald är en förutsättning för allt liv på jorden. Förlusten av biologisk mångfald är precis som klimatförändringarna, en överlevnadsfråga, anser Jägareförbundet.

Det är viktigt att bevara den biologiska mångfalden, och där spelar jägarna en viktig roll. Sveriges jägare gör mycket praktiskt arbete i naturen för att bevara och skapa biotoper för den biologiska mångfalden. Genom Svenska Jägareförbundets arbete med fältvilt ska vi återskapa och bevara en biologisk mångfald.

 

Skydd och föda

Fältviltet har påverkats sedan jordbrukslandskapet förändrades. Mindre fält slogs ihop till stora och diken täcktes.

Med små medel kan vi hjälpa till att återskapa biologisk mångfald i fokusbiotoper mot diken vid bland annat skogskanter, runt brukshinder och åkerdelningar. Då får djur- och insektslivet möjlighet att frodas. Rovinsekter, fjärilar, bin och humlor, sparvar, finkar, trastar och lärkor blir fler.

Även harar och fältfåglar får skydd och föda. Skapar du biotoper för exempelvis rapphöns, skapar du samtidigt ekobiotoper för pollinerare, insekter, småfåglar och annat fältvilt.

 

Rapphöns och annat fältvilt behöver skydd och föda. Foto: Mostphotos

Manifestation

Den 22 maj är det den internationella dagen för biologisk mångfald, då kommer vi på Svenska Jägareförbundet vara med och bidra till en ökad förståelse och medvetenhet för biologisk mångfald.

 

Olivia Ahlberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev