Publicerad 28 september 2020 - 08:00

Kritik skrivs på hunden precis som vanligt och hunden kan tilldelas de vanliga kvalitetspriserna. Foto: Martin Källberg

Exteriörbedömning införs i brist på hundutställningar

Från den 1 oktober ska svenska hundägare kunna få sin hund exteriörbedömd av en auktoriserad domare, trots att det i princip inte förekommer några utställningar på grund av coronapandemin. Och efterfrågan är stor.

Det är Svenska Kennelklubbens länsklubbar och specialklubbar som får ordna officiella exteriörbedömningar efter överenskommelse med domare. Stockholms Kennelklubb och Norra Älvsborgs Kennelklubb har redan efter ett par dagar varsitt fulltecknat evenemang, den 11 respektive 17 oktober.

Resultat från exteriörbedömning registreras i Hunddata och berättigar bland annat till den lägre avgiften vid valpregistrering. Det gäller även som slutlig inmätning för hundar över 15 månader, och som utställningsmerit för championat i annan disciplin.

Hundens resultat kommer att registreras i den klass hunden är berättigad att delta, om det är flera klasser bestämmer hundägaren vilken.

 

Kritik som vanligt

Arrangören ska ha en ansvarig person på plats som hjälper hundägare till rätta, kontrollerar hundars identitet och assisterar domaren om så behövs.

Kritik skrivs på hunden precis som vanligt och hunden kan tilldelas de vanliga kvalitetspriserna, samt i förekommande fall CK till hund som fått bedömningen Excellent. Hundägaren får första sidan av kritiken med sig hem, precis som på utställning.

 

Hålla avstånd

Arrangörerna har ombetts tänka på att det ska finnas bra förutsättningar för deltagare och funktionärer att hålla avstånd till varandra samt ha god handhygien under hela bedömningstillfället.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder