torsdag 6 maj

Hund

Publicerad 23 juli 2020 - 06:28

Många hundkurser har kunnat genomföras trots corona-restriktioner. Nu öppnar Kennelklubben för att även mindre utställningar och andra tävlingar ska kunna komma igång. Foto: Jan Henricson

Kennelklubben öppnar för mindre arrangemang

Svenska Kennelklubbens presidium gjorde den 20 juli en ny bedömning av förutsättningarna för hundverksamhet under hösten, med anledning av coronapandemin. Det öppnar för att mindre arrangemang ska kunna genomföras.

Från och med 15 augusti anpassar SKK sina rekommendationer till de som Riksidrottsförbundet gett till sina klubbar. Riksidrottsförbundet har bland annat haft samråd med polisen kring dessa rekommendationer, enligt SKK.

Fortfarande gäller regeringsbeslutet om maximalt 50 personer som samlas och att verksamheten företrädesvis ska ske utomhus.

”Med max antal personer (50) räknas de som deltar och inte tjänstgörande funktionärer. Om publik tillåts ska de inkluderas i gruppen deltagare”, meddelar Kennelklubben.

 

Individuella starter

När en hundtävling eller utställning har individuella starter, vilket är de flesta, kan starttider bestämmas på ett sådant sätt att maximalt 50 deltagare finns på tävlingsområdet samtidigt, även om själva tävlingen totalt sett har flera än 50 deltagare.

Kennelklubben betonar att Folkhälsomyndigheten fortfarande rekommenderar personer över 70 år att begränsa sina nära kontakter.

Kennelklubbsutställningarna för alla raser är dock inställda till och med mitten av oktober. Även många mindre utställningar är inställda en bra bit in på hösten.

 

Större jaktprov

Men till exempel Stövar-SM på hare i slutet av november, liksom föregående uttagningstävlingar, DM, är tänkta att bli av – om än med coronaanpassning.

Dreverklubbens Drev-SM och Har-SM ser ut att bli av under hösten.

Taxklubbens Drev-SM är inställt liksom Småhunds-SM (tax, drever, basset, beagle).

Mer information om respektive specialklubbs arrangemang finns på klubbarnas hemsidor.

Skribent

Marie Gadolin

marie.gadolin@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Färre skadades
Antalet skadade och dödade hundar minskade med totalt 17 procent under 2015.
Gör din egen hundmat
Här får du några tips på hur du gör hundmat.
Jaga med förnuft när det är kallt
Sträng kyla är farligt för hunden
Varg angriper jämthund
Varning för starka bilder