EU:s vapenförslag svänger till jägarnas fördel

I flera delar är EU:s pågående revision av vapendirektivet på väg att svänga till jägarnas fördel. Men i det förslag som nu lagts fram inför EU-parlamentets ansvariga utskott finns fortfarande inslag som skulle försvåra tillvaron för vapenägarna. Det gäller i synnerhet vid handeln av vapen mellan privatpersoner.

Förslaget till ett nytt vapendirektiv tröskas så sakta genom EU:s byråkratier. Det senaste som hänt är att det ansvariga utskottets särskilda rapportör, brittiska EU-parlamentarikern Vicky Ford, har lagt sitt förslag på hur hon vill utforma direktivet.
Textmassan är omfattande. Mycket handlar om märkning och registrering av vapen och vapendelar samt vilka regler som ska gälla för samlare och för museum, särskilt vad gäller automatvapen.
Vicky Ford tar också upp de delar av förslaget som väckt stor uppmärksamhet och hård kritik bland jägarna. Jägareförbundets jurist Ola Wälimaa, som ansvarar för förbundets hantering av EU-förslaget, är i flera delar nöjd med utfallet så här långt. 
– Men inte med allt. Vi har inte nått fram på alla punkter. Det gäller i synnerhet reglerna som man vill införa vid distanshandeln av vapen och vapendelar och som också inbegriper ammunition.

Långa resor
I kommissionens ursprungliga förslag vill man helt förbjuda distanshandel som sker genom annonsering, till exempel på Internet och i jaktpressen. Vicky Ford vill inte gå så långt, men föreslår att överlämnandet av till exempel ett vapen måste ske vid en fysisk kontakt.
– Det innebär att om du som smålänning köper en hagelbössa av en jägare i Kiruna måste du resa dit personligen för att hämta vapnet. Ett alternativ är att överlåtelsen sker genom ombud, hos en godkänd vapenhandlare eller på en polisstation. För vapenägare i de nordiska länderna med sina långa avstånd skulle det bli fruktansvärt opraktiskt. Dessutom tillkommer kostnader. En vapenhandlare kan ju inte ställa upp med den tjänsten utan att ta betalt, säger Ola Wälimaa.

Onödigt krångel
För de övriga bland jägarna mest uppmärksammade förslagen har Jägareförbundet tillsammans med andra aktörer fått gehör för sina synpunkter i Vicky Fords utkast till parlamentsbeslut.
– Som jag tolkar skrivningen ska vi i Sverige kunna fortsätta som tidigare, säger Ola Wälimaa.
Det gäller förslaget att flytta halvautomatiska vapen från kategori B till kategori A i vapendirektivet. Något som skulle innebära att många sådana vapen förbjuds.
– Nu blir det inte så även om det blir vissa förändringar inom kategorierna. Jag tycker att Vicky Ford krånglar till det i onödan med en del av förslagen, säger Ola Wälimaa.

Bättre för vapenägare
Beträffande förslaget om tidsbestämda femåriga licenser samt obligatoriska läkarundersökningar i samband med licensansökningar och förnyelser av desamma, är den nya skrivningen betydligt bättre för vapenägarnas del.
Medlemsländerna kan i de fallen välja att ha en kontinuerlig övervakning av vapenägarna, istället för obligatoriska kontroller. Något som borde innebära att det inte blir några förändringar för Sveriges del, särskilt som regeringen uttalat att man är nöjd med nuvarande ordning.
– Som jag bedömer det kan vi fortsätta som vanligt. Vi har redan i Sverige en övervakning, till exempel bedöms vapenägarens lämplighet om han begått brott. Likaså har läkare rapporteringsskyldighet om man bedömer att en person är olämplig att inneha vapen, säger Ola Wälimaa.
Inte heller kommissionens förslag om strikt 18-årsgräns för vapeninnehav finns kvar i det nya utkastet, utan i Sverige ska det även fortsättningsvis vara möjligt att ge ungdomar dispens för vapenlicens. Det gäller i synnerhet studeranden vid naturbruksgymnasiernas jaktutbildningar.

Säker förvaring
Nytt är att Vicky Ford föreslår att medlemsländerna inför strängare krav på säker förvaring av vapen. Något som inrikesminister Anders Ygeman föreslagit med hänvisning till de svenska reglerna för vapenförvaring. Alltså ska inte heller det ha någon betydelse för svensk del.
Intressant är att rapportören vill att direktivet ska vara tydligt med vad som är ett vapens vitala delar. Som exempel underkänner hon att en ljuddämpare kallas vital del eftersom en sådan inte har någon betydelse för vapnets funktion.
Det som nu sker är att utskottet för inre marknad, Committee on the Internal Market and Consumer Protection, har möjlighet att föreslå tillägg eller förändringar i rapportörens förslag fram till 27 april.
I slutet av maj behandlas tilläggsförslagen och i slutet av juni ska förslaget läggas fram i parlamentet. Då ska man också ha kommit överens med ministerrådet om hur direktivet ska se ut.
– Det återstår alltså mycket arbete i parlamentet och i rådet. Och för oss som representerar jägare och sportskyttar. Vi slår oss inte till ro utan fortsätter att jobba med frågan. Det gäller inte minst förslaget om distanshandeln där jag är långt ifrån nöjd, säger Ola Wälimaa.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev