Beslutet innebär att du varken får använda eller bära med dig blyhagelammunition i det som definieras som våtmark. Foto: Lars-Henrik Andersson

EU:s ministerråd tog beslut om blyhagelförbud

EU:s ministerråd har som väntat godkänt EU-kommissionens förslag till blyhagelförbud i våtmarker. Sverige röstade nej, efter ett beslut i EU-nämnd, som gick tvärtemot regeringens tidigare ja-linje.

Bo Sköld, Svenska Jägareförbundet.

Förbudet kommer att träda ikraft 24 månader efter att förordningen publicerats, sannolikt runt årsskiftet 2023. Om Sverige däremot skulle välja att införa ett totalt förbud mot allt blyhagel blir det en övergångsperiod om 36 månader.

– Kommissionen öppnade dock för att medlemsländerna skulle kunna göra nationella definitioner av vad som är våtmark. Vi förutsätter att Sverige utgår för dagens definition, vilket skulle undanröja väldigt många problem och negativa konsekvenser, säger Svenska Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld på förbundets hemsida.

 

Riksdagens EU-nämnd säger nej till omdiskuterat blyförbud

Ändamålsenlig definition

Han anser att dagens definition av våtmarker i Sverige är ändamålsenlig.

– Så den bör ju tjäna som utgångspunkt. Ett utvidgat eller totalt blyhagelförbud skulle innebära stora konsekvenser för dagens jakt på fast mark och för alla jägare med gamla hagelvapen, men även att hagelskyttet inom jägarexamen inte kan genomföras i nuvarande form då plåtmål används, säger Bo Sköld.

Dessutom skulle det stoppa Sveriges OS-skyttar i hagelgrenarna, samt sätta stopp för allt jaktstigsskytte med hagel mot plåtfigurer.

 

Omvänd bevisbörda

– Reglerna, för att avgöra vad som är en våtmark, kommer att sätta nivån för hur stora problem som jägare och sportskyttar kommer att få av förbudet. Därför vill vi att regering och riksdag verkligen lägger manken till och utnyttjar den öppning till nationell anpassning som kommissionen öppnade för, säger Bo Sköld.

Den allvarligaste konsekvensen är enligt honom att EU vill införa en omvänd bevisbörda för den som innehar blyhagelpatroner i våtmarker – man ska anses skyldig tills man själv bevisat motsatsen.

– Hur detta ska hanteras av regeringen mot bakgrund av de grundläggande reglerna i Sverige om att man är oskyldig tills motsatsen bevisas, återstår att se, säger Bo Sköld på jagareforbundet.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev