Vad innebär implementeringen av  förbudet mot blyammunition i våtmarker, och var går gränsen för en våtmark? Hur agerar ansvarig minister i frågan? Riksdagsledamoten Peter Helander, (C), har fått några svar från miljö- och klimatminister Per Bolund. Foto: Olle Olsson

EU:s blyhagelförbud i våtmarker väcker nya frågor

Premium

Centern ser med oro på regeringens hantering av EU:s förbud mot blyhagel i våtmarker. Förbudet ska implementeras i svensk lagstiftning, och här vill Centern se en tydlig anpassning till svenska förhållanden. Men det vill inte ansvarig minister.

Boo Westlund Publicerad 18 mars 2021 - 16:38

Peter Helander, (C).

I början av mars ställde riksdagsledamoten Peter Helander, (C), en skriftlig fråga till miljö- och klimatminister Per Bolund, (MP). Peter Helander ville veta vilka initiativ ministern och regeringen tänker sig på nationell nivå, när blyförbudet ska föras in i svensk lagstiftning.

Svaret är – inga inititativ alls.

 

Ingen  förändring

Per Bolund har svarat skriftligt på frågan. Efter att i svaret ha radat upp argument för blyets kraftiga påverkan på människor, djur och fåglar konstaterar Per Bolund att vi redan har ett förbud mot användning av blyhagel vid jakt i våtmarker.

”EU-förbudet mot blyammunition i våtmark liknar det svenska förbudet. EU-förbudet använder definitionen av våtmark från den internationella Ramsarkonventionen, vilket är den enda överenskomna enhetliga definition av våtmark som finns. Det svenska nuvarande förbudet omfattar, i stora drag, jakt på samma områden som omfattas av Ramsarkonventionen. Jag vill uppmärksamma att Sverige är part i konventionen och alltså har ställt sig bakom denna definition,” skriver Bolund i sitt svar.

Han avslutar med att effekten för svenska jägare i princip blir oförändrad, och att EU:s förbud är bra för miljön och i förlängningen även för människors hälsa.

 

Följer inte beslut

Per Bolund (MP)

Per Bolund, (MP).

Peter Helander är kritisk till ministerns svar.

Enligt Helander behandlades frågan i riksdagens EU-nämnd i december 2020, där C, M, KD och SD inte stod bakom regeringens ståndpunkt i frågan. Per Bolunds inställning och regeringens agerande följer därmed enligt Peter Helander inte EU-nämndens beslut.

Det och annat irriterar Peter Helander.

– Min tolkning av svaret från Per Bolund är att han inte tänker verka för att anpassa implementering på ett sätt som skulle passa de unika svenska förhållanden Sverige har, säger Peter Helander.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram