Johan Svalby, Torbjörn Larsson (ordförande för FACE), Peter Eriksson och Daniel Ligné under mötet i Polen. Foto: Privat

Europas jägarorganisationer samlade i Polen

Den europeiska jägarfederationen FACE samlades den 5–7 april i Warszawa, Polen, för sitt årliga medlemsmöte och en konferens på temat ”En stark framtid för jakten”.

Svenska Jägareförbundet representerades vid konferensen av Peter Eriksson, förbundsordförande, Daniel Ligné, riksjaktsvårdskonsulent, och Johan Svalby, som samordnar förbundets internationella intressebevakning.

 

Vargfrågan

Medlemsmötet fokuserade på de gemensamma politiska utmaningar som jägarkåren möter, på EU- och internationell nivå, framför allt stora rovdjur och i synnerhet vargfrågan.

Kräver förändringar i direktiv om rovdjur

Andra ämnen som diskuterades var fågelförvaltning, samordning av jägarkåren för hanteringen av viltsjukdomar, som afrikansk svinpest, invasiva arter och jägarnas viktiga roll att hantera dessa, EU:s strategi för biologisk mångfald och jakt i skyddade områden, EU:s översyn av blyammunition samt djurvälfärd.

 

Acceptans

Under den följande konferensen på temat ”En stark framtid för jakten” diskuterades samhällets acceptans för jakt och hur denna kan mätas.

Daniel Ligné gav en presentation om arbetet i Sverige sedan 1970-talet, som lett till att Sverige anses ha den högsta acceptansen för jakt av alla Europas länder.

 

Barn och unga

Ett särskilt fokus under konferensen låg på barns och ungas kontakt med och deltagande i jakt.

Denna session var extra viktig för mötets värdland Polen, som 2018 införde en lägsta åldersgräns på 18 år för att vara med vid jakt.

Skärpta regler i ny polsk jaktlag

Mötet var överens om att denna restriktion slår hårt mot jaktens framtid och föräldrars rätt att själva uppfostra sina barn.

FACE:s medlemmar stödjer därför de polska jägarna i deras arbete mot lagen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev