EU-parlamentarikern Karl-Heinz Florenz (CDU) gästade Jägareförbundets årsstämma. Foto: Lars Nilsson

EU-parlamentariker: ”EU är inte alltid skurken”

Europeiska jägare måste hålla ihop, för att stå emot de hot som finns mot jakten – och Svenska Jägareförbundet är en mycket stark spelare i den europeiska jaktpolitiken. Det var några av de budskap EU-parlamentarikern Karl-Heinz Florenz (CDU) lämnade under anförandet som inledde Svenska Jägareförbundets årsstämma.

Jägareförbundets årsstämma gästades av tyske EU-parlamentarikern Karl-Heinz Florenz (CDU), ordförande i EU-parlamentets tvärpolitiska grupp (intergrupp) för biologisk mångfald, jakt och landsbygd. Den tvärpolitiska gruppen består av 110 medlemmar, av de totalt 751 ledamöterna i EU-parlamentet.

I sitt anförande inför Jägareförbundets årsstämma berörde Karl-Heinz Florenz alla möjliga aspekter på EU och det politiska spelet kring jakt-, jordbruks- och andra landsbygdsfrågor.

 

Jägareförbundet – starkt i Europa

Ett av huvudbudskapen var att de politiker som i EU-parlamentet driver jägarnas frågor är beroende av understöd, i form av fakta och argument, från Europas jägarorganisationer. Och därvidlag intar Svenska Jägareförbundet enligt Florenz en mycket stark ställning i jämförelse med övriga europeiska jägarorganisationer.

– Jag uppmuntrar er till att skicka unga företrädare för jakten till oss i Bryssel, människor som kan lära sig hur Europa och EU fungerar – och som kan hjälpa oss att förklara och försvara jakten i EU-sammanhang. Det kostar att satsa på sådant, men den som inte så får heller inte skörda, säger Karl-Heinz Florenz.

Han pekade på att det finns hundratals andra organisationer som satsar hårt på att påverka politiken – och att många av dessa försöker inskränka jakten på olika sätt.

 

Lätt att skylla på EU

Den tyske EU-parlamentarikern, som sedan drygt två år är ordförande i intergruppen för bland annat jakt, påpekade också att EU lätt får ett oförskyllt dåligt rykte. Resonemanget handlar om att medlemsstaterna övertolkar de direktiv som EU skickar ut. Att det är i implementeringen av olika direktiv som klåfingriga politiker och byråkrater på medlemsstatlig nivå som ”ställer till det” – och sedan skyller på EU…

– EU är inte alltid skurken, säger Karl-Heinz Florenz.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev