EU-kommissionens förslag till nytt vägledningsdokument hotar enligt Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen licensjakt på varg som en aktiv del i förvaltningen. Foto: Lars-Henrik Andersson

EU-kommissionens strikta tolkning ett hot mot vargförvaltning

EU-kommissionen har i ett nytt vägledningsdokument medvetet valt att föreslå en mycket strikt tolkning av artskyddet.
– Det kan drabba förvaltningen av varg och andra rovdjur, men även påverka skyddet av alla växter och djur, och i förlängningen bland annat skogsbruket, hävdar Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen, som under tisdagen deltog i en hearing på Naturvårdsverket.

På uppdrag av miljö- och energidepartementet höll Naturvårdsverket under tisdagen en remisshearing kring den nya versionen av EU:s vägledning om hur det strikta skyddet av arter ska tolkas. EU-kommissionen har inväntat resultatet från EU-domstolens hantering av bland annat den finska vargjakten, som gav förhoppning om en adaptiv syn i vargfrågan. Högsta förvaltningsdomstolen i Finland har granskat och godkänt licensjakt på varg som en stamvårdande insats. EU-domstolen fann inte att den prövade finska jakten uppfyllde alla kriterier, men pekade ändå på att jakt kan rymmas inom regelverket som reglerar förvaltningen av varg.

EU ger klartecken för vargjakt

I EU:s nya vägledning ”Guidance document on the strict protection of species of community interest under the Habitats Directive” tolkar EU-kommissionen den finska vargdomen striktare och på ett sätt som enligt Jägareförbundet hotar möjligheten till jakt som en viltvårdande åtgärd.

Kritiken riktas även mot att EU-kommissionen väljer att inte ta hänsyn till socioekonomiska och kulturella effekter, lokala behov och hur social acceptans faktiskt kan vara en väg för bekämpa illegal jakt.

 

Felaktiga slutsatser

Jägareförbundets rovdjursexpert Gunnar Glöersen. Foto: Olle Olsson

Kommissionen drar enligt Gunnar Glöersen för långgående slutsatser i sin vägledning.

– Det kan leda till att möjligheten till aktiv förvaltning av bland annat varg stoppas, säger Gunnar Glöersen.

Jägareförbundet deltog i hearingen tillsammans med en rad myndigheter och organisationer med intressen i vilt- och miljövård, vatten- och skogsbruk.

 

Varg väcker känslor

Inför mötet har Jägareförbundets experter i ämnet granskat förslaget ingående, och Gunnar Glöersen är kritisk till att även denna hearing till stor del kom att handla om varg och vargförvaltning.

– Vi har lagt ner ett stort arbete och satt oss in i detaljerna, men egentligen handlar det här till liten del om varg och rent allmänt om det strikta skyddet av alla arter. Nu blev det som jag misstänkte och halva mötet handlade om varg, säger Gunnar Glöersen.

 

Viktigt dokument

Från Jägareförbundet är man ändå mycket tydlig med att det liggande förslaget är ett hot mot många intressen. Hur regeringen i slutändan ställer sig i frågan återstår att se.

– Jag vill inte föregå regeringens beslut, men det viktiga budskapet som vi ville framföra var att kommissionens förslag minskar möjligheten till förvaltning av bland annat varg genom licensjakt, säger Gunnar Glöersen.

Jägareförbundet kommer att lämna sina synpunkter kring förslaget senare under veckan.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev