Publicerad 4 februari 2016 - 09:01

EU-kommissionen ändrar vapenförslag

EU-kommissionen har tvingats dra tillbaka sitt kritiserade vapenförslag och väntas komma med ett reviderat sådant inom kort. Foto: Jan Henricson

EU-kommissionen har tvingats ta hänsyn till den omfattande kritiken och ska inom kort presentera ett nytt förslag till ändringar i vapendirektivet.

Enligt regeringen väntas det nya förslaget komma i närtid. Till altinget.se som var först med nyheten säger inrikesminister Anders Ygeman:
– Jag hoppas att det ska bli bättre för svensk del och att kommissionens förslag leder till att svenska jägare ska vara trygga.
På måndag ska förslaget förhandlas på tjänstemannanivå. Det finns också uppgifter om att det ska tas upp under ministerrådets möte samma dag. För kommissionen gäller det då att få till regler som minskar risken för att illegala vapen kommer i händerna på terrorister och grova brottslingar, samtidigt som man tar fasta på kritiken som kommit från svenska jägare, sportskyttar, politiker och myndigheter.
För några dagar sedan riktade riksdagen kritik mot förslaget och skrev i ett yttrande till EU att det stred mot subsidaritetsprincipen, det vill säga att EU inte ska besluta i frågor som bäst avgörs på nationell nivå.
Kritiken har främst gällt förbudet mot halvautomatiska vapen, tidsbegränsade licenser, obligatoriska läkarkontroller och förbud för privatpersoner att handla med vapen över internet och genom annonsering i tidningar.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Loading RSS Feed

Svensk Jakt på Instagram