”Ett grovt övertramp”

Lars-Anders Baer, sametingets ordförande, är kritisk till att regeringen inför ett så stort och viktigt beslut inte brydde sig om att fråga varken Sametinget eller berörda samebyar.

– Jag ser det som ett grovt övertramp mot de samiska rättigheterna, säger Lars-Anders. Regeringen har bara sett jakten som en tjänst men vår jakträtt, som ingår i renskötselrätten, är ingen tjänst.

Dagen innan regeringens beslut skrev också Lars-Anders Baer tillsammans med Jägareförbundets ordförande Owe Wiktorin ett öppet brev till jordbruksministern, där de varnade för följderna av att öppna den svenska fjällvärlden för drygt sju miljoner europeiska jägare. Regeringen uppmanades att vänta med beslutet och istället tillsätta en utredning med uppdrag att utreda såväl alternativa juridiska lösningar som konsekvenser av eventuella regeländringar.

– Men av någon anledning var det väldigt bråttom, säger Lars-Anders. Nu är vi tvungna att gå vidare med ärendet, men först ska vi titta mer på Kommerskollegiums yttrande som ju ligger till grund för regeringens beslut. Den här resan är inte slut!

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev