Publicerad 1 juni 2017 - 09:13

Läsaren fick problem när han ville byta sitt sjunde vapen, en studsare, mot en hagelbössa. Foto: Jan Henricson

Ett gott råd vid vapenbyte

Har du fler vapen än sex och vill byta ut ett av dem så var noga med vad du gör. Varningen kommer från en läsare som ringer och berättar hur nära det var att hans vapeninnehav minskat på grund av att han inte var tillräckligt påläst.

Läsaren vill vara anonym eftersom han genom övertalning och, som han säger, sunt förnuft hos polisens vapenhandläggare, till slut fick byta ett kulvapen i garderoben mot ett hagelvapen. Han vill inte riskera att hamna i dålig dager om han vill göra nya förändringar i sitt innehav.

– Det här berör kanske inte särskilt många, eftersom begränsningen till sex vapen i garderoben tillämpas strikt, men det finns en hel del äldre jägare som sedan gammalt har fler vapen i sina skåp, säger läsaren.

 

En ny prövning

Hans problem uppstod när han sålde ett klass 2-vapen med avsikt att byta det mot en hagelbössa, ett vapen som han saknade i sitt innehav.
När licensansökan skickats in förklarade vapenhandläggaren att om vapen ska bytas inom ramen för befintligt innehav måste det vara till ett i samma klass, eller av samma slag. Annars måste en ny prövning göras.
– Jag blev förvånad, men det visade sig vara rätt. Vapenlagen säger att det är på det viset. Jag hamnade i ett dilemma. Antingen fick jag söka en ny sjunde licens, med den prövning och risk för avslag som det innebär, eller också sälja en drilling som jag gärna ville behålla och köpa tillbaka vapnet jag redan sålt.
Nu fanns det en tredje utväg. Läsaren berättar att han inte gav upp utan låg på polisen med argument och frågor, och till slut ”segrade det sunda förnuftet”.
– Jag är envis och vapenhandläggaren var en klok person så jag fick byta mitt sjunde vapen, ett kulgevär, mot en hagelbössa. Men om jag inte legat på hade det inte gått, det är jag övertygad om.

 

Ser det som konfiskation

Nu rekommenderar läsaren andra med fler än sex vapen i vapenskåpet att vara försiktiga om de ämnar byta ett vapen i en klass mot ett som avviker ifråga om klass eller benämning, som ett hagelgevär.
– Det bästa är att söka en förhandslicens. Sälj inte det gamla vapnet innan det är klart att du får byta till det vapen du vill ha. Risken är annars att du blir av med vapen. En slags konfiskation från statens sida riktad mot legala vapenägare, enligt mitt sätt att se det, säger läsaren.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

  Vapen till salu på Annonstorget

  Mina artiklar

  För att ta del av dina artiklar behöver du ett medlemskap med tidning hos Svenska Jägareförbundet

  Jaktmarker på Annonstorget

  Testa dig själv
  Vad vet du om vildsvin och vildsvinsjakt?
  Vapentest
  Ulf Lindroth testar Sauer 100
  Tolv myter
  Om vildsvin och vildsvinsjakt
  78-årig premiärskytt!
  Kerstin tog jägarexamen 2003 och skjuter med en Zoli Husqvarna 1900.

  Mest läst

   Samtidigt på JaktPlay