lördag 30 september

Omkring 100 skyttar var anmälda när Mälarcupen sportings sjunde deltävling hölls i Vingåker. Foto: Hanna Sjökvist

En skyttetävling som liknar riktig jakt

Premium

Skyttetävlingar är för jägare ett säkert vårtecken. Den 2 april var det i Vingåker dags för den sjunde deltävlingen i Mälarcupen sporting, en skyttetävling i grenen engelsk sporting. Dagen bjöd på fint väder, ungefär 10.000 skott – och nästan lika många sönderskjutna lerduvor.

Mälarcupen Sporting startade 2005 och är Sveriges största serie i engelsk sporting. Cupen startade som en träningstävling för fyra olika klubbar i Stockholmsområdet men därefter har intresset vuxit. Nu deltar klubbar från Östgöta (Borensberg) i söder till Nordanlund (Järlåsa) i norr, Gyttorp i väst och Åland i öster.
Säsongen 2022/2023 består av 15 deltävlingar inklusive finalen, som hålls på Haninge jaktskytteklubb den 9 juli. För att kunna vara med i finalen behöver skytten delta på minst fem av de andra deltävlingarna. Tävlingen som Svensk Jakt besöker denna dag hålls i Vingåker och är säsongens sjunde deltävling.

Nyrenoverad klubb

Vingåkers jaktskytteklubb har ungefär 600 medlemmar och har funnits sedan 1965. Stora delar av klubbens anläggning är nyrenoverad, mycket på grund av att tävlingarna under pandemin ställdes in.
– Det var tur att det blev pandemi, annars hade vi inte haft tid att bygga om, säger Göran Malmkvist, arrangör av dagens skyttetävling.

Under pandemin byggdes klubbens nya Compak sporting-bana och åren dessförinnan totalrenoverades klubbhuset med bland annat nytt kök, skyttebiograf och elektronisk markering för luftgevärsbanorna. Även älg- och vildsvinsbanan fick då elektronisk markering.
I klubbhuset hålls flera aktiviteter, bland annat kurser i jägarexamen och luftgevärsskytte, som har blivit en så populär aktivitet att föreningen har fått dela upp den på flera tillfällen.

 

Tävlingen som Svensk Jakt besöker denna dag hålls i Vingåker och är säsongens sjunde deltävling. Foto: Hanna Sjökvist

Liknar riktig jakt

Engelsk sporting är den typ av hagelskytte som mest liknar en riktigt jakt, så det är en bra typ av träning för jägare. Banan består av ett antal stationer, i Vingåkers deltävling är det åtta stycken.
Skyttarna delas upp i lag som dömer och trycker fram duvor åt varandra. Duvorna kan komma från alla håll och man använder naturen för att bygga upp banan. På en station kan duvan komma ner mot skytten från en höjd, på en annan går duvorna i sidled och bort från skytten.
På en station flyger duvan rakt upp i luften, på en annan kommer den längs ett dike på ett hygge.
– Vi byggde banan i ösregn förra lördagen och provsköt i går. Vi fick bygga om sex av åtta stationer. Den på hygget verkar flest skyttar ha svårt med, snön har smält bort lite sedan i går så det är svårare att se duvorna i dag, säger Göran Malmkvist.

 

Skyttarna delas upp i lag som dömer och trycker fram duvor åt varandra.  Foto: Hanna Sjökvist

Fler damer och juniorer

Till den här dagens tävling är omkring hundra skyttar anmälda. Ungefär tio procent av dem är kvinnor.
– Vi vill locka fler tjejer och ungdomar till skyttet, de flesta ungdomar ägnar sig åt luftgevär men vi vill ha in fler på hagel med, säger Göran Malmkvist
En av de damer som är med och skjuter är landslagsskytten Madelene Pantzar, från Östgöta jaktskytteklubb.
– Jag började skjuta för att min man gjorde det, men jag tyckte det var roligt, så jag fortsatte. Det är så kul att se hur man kan utvecklas och lära sig vad man kan göra bättre, säger Madelene Pantzar.
Hagelskytte delas in i olika klasser och i dagens tävling tävlar skyttar från klass AA, A, B och C. För att få med fler skyttar finns det också möjlighet att vara med utan klasstillhörighet, för att bara prova på. Till detta behövs inte heller någon tävlingslicens.
– Det är det som är så fint med sportingskytte, nybörjare och världsmästare går tillsammans – och tävlar tillsammans. Och ingen är elak mot någon för att den är sämre. Det är en trevlig stämning på banan, säger Andy Howlden, som deltar i tävlingen.

Så tolkar Jägareförbundet blyförbudet – stor tävling ställs in

När alla skyttar avlossat sina 100 skott och de med samma poäng genomfört särskjutning för att få fram pallplatserna, blev resultatet i Klass AA att Viktor Bohlin tog förstaplatsen med Fredrik Holm på andra och Jan-Åke Abrahamsson på tredje plats.
I Klass A segrade Mats Pantzar före Mikael Karlsson och Rasmus Holm. I Klass B tog Georgios Jordanidis hem segern före Johan Fredriksson och Madelene Pantzar. Klass C vanns av Nicklas Carvérus före Peter Åkesson och Mats Landebrink.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev