Efter en mild vinter med mycket vildsvinsbök på vallarna väntar nu risken för vildsvinsskador i nysådd och spannmål. Det finns en stor risk att jakten inte blir så omfattande som den borde vara på grund av coronan. Foto: Jan Henricson

Efterfrågan på vildsvinskött når botten – risk för stora skador

Premium

Som en följd av coronapandemin riskerar skadorna av vildsvin på jordbruksmark att öka.

Vilthanteringsanläggningar som normalt köper stora mängder vildsvin har ingen efterfrågan från grossister, vars största kunder är restauranger och storhushåll som stängt ner.

På måndagen hölls ett möte på länsstyrelsen i Kronoberg där coronavirusets effekter på vildsvinsjakten diskuterades. Deltog gjorde representanter för både Jägareförbundet och LRF.

– Det finns en berättigad oro för att jakten minskar och att skadorna därmed ökar. När inte vilthanteringsanläggningarna tar emot vildsvin blir det omöjligt för jägare som fyllt sina frysar att få avsättning för viltet, säger Elias Turesson, jaktvårdskonsulent i Kronoberg.

 

Ur händerna

Initiativet till mötet med länsstyrelsen togs av Lars-Ove Johansson, tidigare ordförande för LRF Sydost. Han har en uppsamlingsdepå för skjutna vildsvin på sin gård utanför Ljungby.

– När jag fick veta att den stora uppköparen Ekovilt stänger alla depåer och endast har öppet centralt på grund av sjunkande efterfrågan på vildsvinskött i coronans spår, blev jag mycket orolig. Jag befarar att det kan komma att få långtgående konsekvenser för skadorna i jordbruket, säger Lars-Ove Johansson.

 

Lars-Ove Johansson är lantbrukare och jägare och före detta ordförande i LRF Sydost. Han är mycket orolig för att vildsvinsskadorna kommer att öka som en effekt av coronapandemin. Foto: Jan Henricson

Han oroar sig inte bara för att jakten i grödorna minskar under våren och sommaren som nu kommer, utan också vad det får för effekt på vildsvinsstammen på sikt.

– Tusentals vildsvin skjuts på åkermarken under vår och sommar. Det är viktigt för att förhindra skadorna, men också för att hålla nere stammen. Om dessa djur inte fälls riskerar vi att stammen går oss fullständigt ur händerna redan till nästa år, säger Lars-Ove Johansson.

 

Stängt tills vidare

Tvärskogs Vilt i Ljungbyholm är en stor uppköpare av jägarnas villebråd. Förra året levererade jägare i Kalmar län och södra Östergötland ett stort antal vildsvin till vilthanteringsanläggningen, under den period då skyddsjakten i jordbruket är som mest intensiv.

– Mellan 15 april och 1 augusti tog vi emot 1.600 vildsvin. I år finns det stor risk att det inte blir något alls, säger Tomas Nilsson, ägare till Tvärskogs Vilt. Vad jag har hört så upplever andra större uppköpare samma sak.

Ett vanligt år skulle han efter att ha hållit stängt en tid köra igång verksamheten för fullt 15 april. Nu vet Tomas Nilsson inte när han börjar ta emot vilt igen.

– Det beror på utvecklingen av den här pandemin och när samhället kommer igång igen. I dag är det inte mycket som talar för att vi öppnar före bockjaktpremiären i augusti, även om det kan bli tidigare om läget förändras snabbt, säger Tomas Nilsson.

 

Liten efterfrågan

Tomas Nilsson, liksom andra uppköpare av vilt, har drabbats av samma problem. När storhushåll som skolor och restauranger stänger, finns ingen efterfrågan i grossistledet.

– Om vi kunnat sälja 40­–50 procent av det vi tar in hade det varit lugnt. Men nu är det tvärstopp och jag kan omöjligt köpa in vildsvin för 1,5–1,8 miljoner kronor för att lägga i frysen.

Att sälja till de stora butikskedjorna i stället är enligt Tomas Nilsson heller inget alternativ.

– Efterfrågan är för liten. Mycket arbete måste göras för att få den vanlige konsumenten att köpa vildsvinskött, och det löser inte problemet vi har här och nu.

 

På marginalen

Att regeringen tar ett snabbt beslut om att tillåta ett system där spårbart, trikintestat vildsvinskött får säljas av jägare direkt till konsument, skulle kunna bidra till att jakten hålls uppe i sommar. Men både Tomas Nilsson och Lars-Ove Johansson bedömer att det i så fall bara blir på marginalen.

– Jag tror att det till största delen handlar om att göra svart till vitt. Redan nu säljs vildsvinskött till grannar och bekanta. Mycket ges också bort, säger Lars-Ove Johansson.

 

Jaktvårdskonsulent Elias Turesson bedömer att jakten på vildsvin minskar om vilthanteringarna inte tar emot de fällda djuren. Foto: Jan Henricson

Elias Turesson menar att ett system för försäljning av vildsvinskött är efterlängtat och nödvändigt, men inte har någon större betydelse för att lösa det akuta problemet.

– Vi är i en svår situation. Jag hoppas att jägarna jagar så mycket de kan och att de är ute på fälten för att skrämma bort vildsvinen och hjälpa till på det sättet. Jag vänder mig emot förslag om att vi ska gräva ner eller elda upp fällda vildsvin. Att göra det när vi diskuterar hur vi ska bli mindre sårbara bland annat när det gäller livsmedelsförsörjning känns inte rimligt, samtidigt som det strider mot all etik, säger han.

 

Inga enkla svar

Lars-Ove Johansson har ingen lösning på de problem han beskriver, men ville lyfta frågan genom mötet med länsstyrelsen.

– Det finns inget enkelt svar. En del förslag har framförts, som att vildsvinskött kunde tas in i korvtillverkningen av de större aktörerna, men det är heller inget som är snabbt gjort.

Han uppmanar jägarna att trots läget vara ute så mycket de kan för att hjälpa bönder och markägare.

– Gör ert bästa! Fyll frysarna till brädden. Skräm vildsvinen från fälten. Jag är mycket bekymrad över vad det här kan leda till. Vi måste hjälpas åt, säger Lars-Ove Johansson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev