Foto: Mostphotos

Efter Svensk Jakts avslöjande: Hård kritik mot EU-kommissionen

Premium

Tjänstemän inom EU-kommissionen får hård kritik av Europeiska ombudsmannen, som har granskat agerandet bakom det nyligen antagna blyhagelförbudet i våtmarker. Uttalandet kommenteras av FACE:s, och Jägareförbundets, ordförande Torbjörn Larsson.

Svensk Jakt avslöjade i våras att tjänstemän på EU-kommissionen går fågelskyddsorganisationen Birdlife International vägar.

Agerandet har granskats av Europeiska ombudsmannen, som nu har kommit med sitt utlåtande. Hon konstaterar att kommissionen gått över gränsen och att dess agerande var opassande.

Opolitiska EU-tjänstemän anklagas för aktivism i jaktfrågor

”Ombudsmannen anser att kommissionens begäran gick utöver vad som är lämpligt för att främja dess legitima intresse när den uttryckligen bad NADEG-medlemmar att kontakta sina nationella myndigheter för att förespråka en positiv omröstning om utkastet till kommissionens förordning. I enlighet med reglerna för expertgrupper är dessa gruppers roll att ge råd och expertis till kommissionen. Deras roll sträcker sig inte uppenbarligen till att påverka en omröstning i en kommittékommitté”, skriver ombudsmannen i sitt yttrande, och fortsätter:

”Det står naturligtvis varje medlemsstats företrädare fritt att kontakta sin kollega i en annan del av den nationella administrationen. Detta förändrar dock inte det faktum att en expertgrupp inte är det lämpliga forumet för kommissionen att göra en begäran som den som den gjorde till NADEG-medlemmar.”

 

Ärendet avslutas

Ombudsmannen har inga bevis som tyder på att det som hände i det här fallet återspeglar kommissionens vanliga praxis. Mot bakgrund av det anser hon att det är tillräckligt att göra kommissionen medveten om sina åsikter i ärendet och att inga ytterligare utredningar är motiverade.

Hela utlåtandet finns att läsa här.

 

Skarp kommentar

Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson säger i en skarp kommentar:

Torbjörn Larsson.

– Som FACE-ordförande är min uppfattning om detta tydlig. EU:s demokrati har svikit miljontals europeiska medborgare. Kommissionen agerade i strid med förfarandebestämmelser och vederbörlig praxis i ett ärende som kommer att påverka miljontals medborgare. Ledamöterna i Europaparlamentet reagerade, men måste vara mycket starkare i framtiden när liknande allvarliga påpekanden om administrativa missförhållanden görs. Jag räknar med att man lär sig läxan och att det blir konsekvenser efter detta betydelsefulla uttalande från ombudsmannen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev