Noggrannheten med hygienen börjar redan i skogen. Ta om möjligt med vildsvinet hem innan passning för att kunna göra det så rent och snyggt som möjligt.

Noggrannheten med hygienen börjar redan i skogen. Ta om möjligt med vildsvinet hem innan passning för att kunna göra det så rent och snyggt som möjligt. Foto: Martin Källberg

Efter larm om salmonella: God hygien tar bort riskerna

Premium

Den senaste tidens rapporter om att vildsvin bär på ovanliga Salmonella choleraesuis sprider oro i jägarleden. Med vanlig god hygien vid hantering i skogen, urtagning, styckning och ordentlig tillagning innebär det inga risker att äta köttet, enligt sakkunniga Svensk Jakt har varit i kontakt med.

Jonas Malmsten, som är Svensk Jakts expert i frågor om vilthantering, har förståelse för att jägarna känner oro, och har frågor när de nås av uppgifter om att svenska vildsvin bär på en bakterie som också kan smitta människor.

Ovanlig salmonella konstaterad hos flera vildsvin

– Men jag vill lugna jägarna. Gör som ni brukar. Ta hand om fällt vilt med omsorg och god hygien. Var lika noga med hygienen när köttet hanteras i köket. Se till att köttfärs är ordentligt genomstekt, säger Jonas Malmsten och tillägger:

– Och ät inga sjuka djur. Men det gör ju inte jägarna annars heller.

 

I tarmen

Salmonellabakterier är vanliga. Enligt Jonas Malmsten finns det över 2.000 salmonellor, varav det inte är alls många som orsakar sjukdom.

– Salmonella finns sällan i kött, utan är en nedsmutsningssmitta. Bakterien finns i djurets tarmkanal, emellanåt i lymfknutor, och kan hamna på slaktkroppen genom till exempel slarvigt utförd passning.

 

Vid malning riskerar bakterier som finns på slaktkroppen att spridas i all köttfärs. Foto: Jan Henricson

Att Salmonella choleraesuis skulle förekomma i de rena styckningsdetaljerna ser Jonas Malmsten som närmast uteslutet. För att göra det måste de ha funnits i ett sjukt djurs blodomlopp, och som sagt, sjuka djur äter vi ju inte.

– Att risken är större med köttfärs och att det är noga med genomstekningen är för att vi blandar kött från en mängd delar på djuret och sedan maler det. På rent kött riskerar det att sitta på ytan och dör vid tillagning, vid malningen sprids det till all köttfärs.

 

Letar noga

Jonas Malmsten.

Jonas Malmsten är förvånad över och tycker att det är intressant att salmonellabakterien hittats på tre ställen samtidigt, i Skåne på frilevande vildsvin och i Sörmland på hägnade.

– Men det är klart, letar man noga så kan man hitta både det ena och det andra. Upprinnelsen är att Salmonella choleraesuis påträffades i en tamgrisbesättning i Skåne. Och där vill man absolut inte ha en sådan typ av salmonella, så det är mycket viktigt att försöka klara ut samband med vildsvin, hur spritt det är, och så vidare, säger Jonas Malmsten.

 

Djur ska provtas

Jägarna spelar en stor roll i kartläggningen genom att rapportera observationer av sjuka vildsvin till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Detsamma gäller om vildsvin påträffas oförklarligt döda.

– Vi är mycket angelägna om att kunna provta sådana djur, både vad gäller salmonellan och för afrikansk svinpest, säger epidemiolog Cecilia Hultén på SVA.

Provtagning har också inletts på friska djur som fälls under jakt i områden där de sjuka har påträffats. I Skåne över större områden, i Sörmland ännu så länge närmast det drabbade hägnet på Öster Malma.

 

Gå via nätet

Om sjuka eller döda vildsvin påträffas är det smidigaste sättet att gå in på SVA:s sida rapporteravilt.sva.se och fylla i ett formulär där.

– Det kan göras direkt i telefonen på plats i skogen. Sedan blir man kontaktad av SVA för vidare information, säger Cecilia Hultén.

Även Cecilia Hultén betonar vikten av god hygien vid passning och styckning av vilt, samt att köttfärs ska vara ordentligt genomstekt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev