Länsstyrelsen i Gävleborg godkänner inte delar av förvaltningsplanerna för älg i Ljusnan-Voxnan och Ljusdal-Ramsjö ägo, där man menar att förvaltningsgrupperna överskattat älgstammen. Foto: Jan Henricson

Efter jägarnas kritik – bakläxa för älgförvaltningsgrupper

Premium

Älgförvaltningsgrupperna i Ljusnan-Voxnan och Ljusdal-Ramsjö överskattar sin älgstam. Det hävdar länsstyrelsen i Gävleborg som sänker avskjutningsmålen för de kommande tre åren.

Med en beräknad vinterstam på 5 älgar per 1.000 hektar ville Ljusnan-Voxnan skjuta 1,4 älgar under höstens jakt. Med den nationella beräkningsmodellen för älg får länsstyrelsen en betydligt lägre siffra. Enligt länsstyrelsen kan vinterstammen av älg vara så låg som 3,6 älgar per 1.000 hektar i Ljusnan-Voxnan.

I Ljusdal-Ramsjö har förvaltningsgruppen bedömt älgstammen till 6 älgar per 1.000 hektar, och vill skjuta 1 älg. Länsstyrelsens beräkning hamnar på 4,1 älgar i vinterstam.

”Eftersom älgförvaltningsgruppernas uppfattning om älgstammen storlek skiljer sig markant från den nationella beräkningsmodellens resultat så anser Länsstyrelsen att planerna inte kan godkännas rakt av,” skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

 

Jägarna har en dyster syn på framtidens älgjakt

Älgstam i fritt fall

Älgstammen anses i båda områdena vara så låg att det finns risk för att den inte kan återhämta sig. Med ett hårt rovdjurstryck från såväl varg som björn krävs särskilda försiktighetsåtgärder.

Jägarrepresentanter i förvaltningsgrupper har också reagerat och reserverat sig mot skogsägarsidans krav på en avskjutning som kommer att leda till allt färre älgar. Uppenbarligen, och med stöd av den nya beräkningsmodellen, gör länsstyrelsen samma bedömning.

”Vi på Länsstyrelsen gör därför bedömningen att det krävs vissa försiktighetsåtgärder. Så vi har beslutat att sänka den totala avskjutningen för båda älgförvaltningsområdena,” säger vilthandläggare Elina Eriksson.

 

Hög kalvandel

Länsstyrelsen har beslutat att i Ljusnan-Voxnans älgförvaltningsområde får det fällas 1,0 älg per 1 000 hektar. För Ljusdal-Ramsjö får det fällas 0,7 älg per 1 000 hektar.

Dessutom ska kalvandelen i avskjutningen i båda områdena motsvara 70 procent under de kommande tre åren.

 

Jägare vill avstå älgjakt – markägare vill se fortsatt avskjutning

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev