Under torsdagen sköts en ung varghane i norska Tynset. Under jakten användes drivande svenska hundar, vilket beskrivs som mycket lyckat. Foto: Mostphotos

Drivande hundar användes under lyckad vargjakt

En historisk och lyckad jakt på varg genomfördes under veckan i norska Tynset. För första gången användes drivande hundar i vad som beskrivs som en historisk jakt som sparade både tid och pengar.

Under torsdagseftermiddagen sköts en ung hanvarg i Tynsets kommun, i den nordligaste delen av Hedmarks fylke. Vargen har varit synlig vid flera tillfällen och var på väg in i ett viktigt betesområde för får.

För första gången användes drivande hundar under jakten. Enligt tidningen Östlendingen gav det bara positiva effekter och det bekräftar att ett pågående norskt projekt kan vara ett effektivt sätt att lösa akuta rovdjursproblem under barmarksperioden.

 

Svenska hundar

Satsningen på drivande hund har varit prioriterat från dag ett i projektet och kommunerna i området har köpt in hundar som tränas för vargjakt.

Men under torsdagen jakt var det svenska hundar som lånades in. I Sverige finns det både tradition, kunskap och väl fungerande hundar för jakt på varg.

Företrädare för grannkommunen Alvdal var efter jakten mycket nöjd. En snabb och effektiv jakt spar både mantimmar och kostnader, och inte minst lidande för betesdjur och bönder.

 

Sparade en halv miljon

– Traditionellt har vi legat på omkring 2.800 till 3.000 mantimmar för att fälla en varg i Nord-Österdal. Nu har vi använt några hundratals timmar, och det ger en vinst för samhället som motsvarar en halv miljon kronor, säger Ole Sykte Heggset, enhetsledare för landbruk och miljö i Alvdals kommun.

Jaktlaget som sköt vargen bestod av femton man och vargen sköts enligt tidningen på ståndskall.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev