Polisen återkallade mannens vapenlicenser efter att han dömts för dråp i två fall. Nu överklagar han beslutet.

Polisen återkallade mannens vapenlicenser efter att han dömts för dråp i två fall. Nu överklagar han beslutet. Foto: Jan Henricson

Dråpdömd vill ha vapen tillbaka

Den 69-årige mannen dömdes till två års fängelse för dråp efter att ha skjutit två bröder. Nu överklagar han polisens beslut om att återkalla hans vapenlicenser.

I februari förra året dömdes mannen till två års fängelse för att ha dödat ett brödrapar som hotade honom och, som han uppfattade det, var på väg att ta sig in i hans hus genom en krossad ruta på entrédörren.

 

Uppmärksammad händelse

Händelsen inträffade på landsbygden utanför Helsingborg och blev mycket uppmärksammad i riksmedia. Frågan om mannen agerat enligt nödvärnsrätten stod i centrum för de två rättegångarna i tingsrätten och hovrätten.

Båda instanserna kom fram till att mannen handlat i nödvärn, men att han använt mer våld än vad nöden krävde när han sköt bröderna. De hade krossat rutan i entrédörren, men när de träffades av hagelskotten befann de sig utanför huset.

I tingsrätten dömdes mannen till fyra års fängelse för dråp. Hovrätten sänkte straffet till två år.

 

Olämplig tycker polisen

Polisen återkallade efter domen mannens vapenlicenser, vilket nu har överklagats till förvaltningsrätten. Enligt överklagan, som skrivits av mannens juridiska ombud, har polisen inte tagit hänsyn till de argument man anfört för att han ska få behålla sina vapen.

Polismyndigheten hänvisar i sitt beslut till att mannen dömts för dråp i två fall och att vapen enligt vapenlagen ska återkallas om tillståndshavaren visat sig olämplig att inneha vapen.

Läs mer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev