Skyddsjakten på skarv i Stockholms skärgård strider inte mot EU:s fågeldirektiv, enligt Förvaltningsrätten. Foto: Kjell-Erik Moseid

Domstol ger klartecken för skarvjakt

Förvaltningsrätten anser att skyddsjakten på skarv som länsstyrelsen i Stockholms län beslutat om inte strider mot EU:s fågeldirektiv. Beslutet överklagades av ornitologiska föreningar.

Enligt tidningen Skärgården hävdade Sveriges Ornitologiska förening, tillsammans med Stockholms ornitologiska förening, i överklagandet att det inte finns någon vetenskaplig grund för att skarven påverkar abborrbeståndet. Man ansåg också att det var tveksamt om jakten skulle ha någon effekt.

 

Tydligt samband

Förvaltningsrätten håller med om att det vetenskapliga underlaget är bristfälligt, men hänvisar till EU-kommissionen som uttalat att man vill se mer pragmatiska bedömningar av skarvens skadeverkningar.

Domstolen utgår också från den forskning som trots allt finns, som pekar på att det finns ett samband mellan antal skarvar och ett abborrbestånds storlek.

 

Skadar fisket

Därmed, anser Förvaltningsrätten, finns det risk för att fisket allvarligt kommer att skadas och att skyddsjaktbeslutet därför är berättigat och står i proportion till jaktens ändamål, skriver Skärgården.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev