Publicerad 9 februari 2017 - 15:58

DNA-analysen och resultatet av årets licensjakt på varg ger en indikation på att det i vargtäta områden kan finnas flera, tidigare okända revir, inom ett identifierat och dokumenterat revir. Foto: Olle Olsson

DNA-analysen kan påverka kommande vargjaktsbeslut

Fem av de skjutna vargarna i värmländska Brattforsreviret var revirhävdande vuxna vargar, men ingen av vargarna var de tidigare alfadjuren i Brattfors. Istället sköts alfaparet i Nordmark, alfahanen i Kungsskogen och ett nytt revirhävdande par i Brattfors.

Redan före jakten hittades DNA från en ny revirmarkerande tik i Brattforsreviret. Den tiken gick under jakten tillsammans med en ny tidigare okänd hane i området. Paret fälldes vid Horssjöns skjutfält i den nordvästra delen av licensområdet. Nära den norra gränsen sköts alfaparet i Nordmarksreviret som gränsar till Brattforsreviret, och i södra delen av området sköts hanen som vintern 2015/16 hävdade revir i Kungsskogen söder om Brattforsreviret.

 

Skabbangripen

Dessutom sköts en valp från Nordmarksreviret under jakten, och även en valp som har det gamla Brattforsparet som föräldrar. Det bekräftar att Brattforsparet fanns kvar och födde en kull under 2016. Valpen var kraftigt angripen av skabb.
– Det går inte att veta vad som har hänt med det tidigare Brattforsparet, men det är tydligt att de har fått valpar 2016 och att de har haft problem med skabb i familjegruppen, skriver länsstyrelsen i Värmland på sin rovdjursblogg storarovdjuren.wordpress.com.

 

Påverka kommande jakt

DNA-svaren från licensjakten i Brattforsreviret stödjer de observationer som jägarna i området gjort före jakten. Flera revirmarkerande par har observerats. DNA-analysen och resultatet av jakten ger också ännu en indikation på att det i vargtäta områden kan finnas flera, tidigare okända revir, inom ett identifierat och dokumenterat revir. Det försvårar både inventering och framtida licensjaktbeslut. Erfarenheterna från jakten i Brattforsreviret kan därför få stor påverkan på kommande jaktbeslut.

Foto: Länsstyrelsen Värmland

– Det kan även bli aktuellt med förändringar i hur beslut om licensjakt formuleras med avseende på jaktområde, för att i möjligaste mån undvika att vargar från intilliggande revir fälls, skriver länsstyrelsen.

 

Bättre bild

Resultatet från jakten ska utvärderas, bland annat för att få en bättre bild av hur vargstammen påverkas av att alfadjur från tre revir sköts. Spårning pågår i Brattforsreviret får att se vilka vargar som kan finnas kvar i området.
En ansökan om förlängd jakt i Brattforsreviret har gått in till länsstyrelsen men ytterligare jakt är enligt länsstyrelsen inte aktuellt.
Inom myndigheten och länets rovdjursdelegation pågår diskussioner om att förändra beslut om licensjakt till att inriktas mot jaktområden istället för revir, och att även förminska området för jakt för att undvika att vargar från olika revir skjuts.

 

 

 

Prenumerera på Svensk Jakts nyhetsbrevSkribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram