Veterinärerna Catarina Freskgård och Åsa Vilson vid röntgenbilder på den döda räven. Foto: Per Andersson

Djursjukhus vill ha döda rävar för att utbilda veterinärer

Premium

Att som nyexaminerad veterinär kunna utföra kirurgiska och komplicerade operationer är inte möjligt. En nyexaminerad veterinär är ungefär som en AT-läkare. Att till exempel operera en trafikskadad hund med ett trasigt bäcken är ett kirurgiskt ingrepp som kräver en erfaren veterinär.

Detta har Mittnorrlands Djursjukvård via Östersunds djursjukhus tagit fasta på och tagit ett nytt initiativ där man gärna tar emot skjutna rödrävar. Rävarna använder man sedan för att utbilda sin personal i olika kirurgiska ingrepp. För varje räv som lämnats in får man ett presentkort på 500 kronor som kan användas på djursjukhuset.

– Det här konceptet ger oss utmärkta möjligheter till utbildning i svåra operationer på hund och katt. Vi kan träna på allt ifrån trafikskador till korsband och diskbråck med de här rävarna, berättar veterinär Catarina Freskgård.

 

Skiktröntgen

Innan man börjar med att operera på en skadad räv utförs en skiktröntgen för att kunna se omfattningen på skadan. När Svensk Jakt var med hade djursjukhuset en skjuten räv och där bäckenet hade en fraktur som skulle fixeras ihop.

Efter skiktröntgen kunde personalen se på dataskärmen hur omfattande skadorna var. Just den här räven var skjuten med hagel och hade, enligt veterinärerna, dött ögonblickligen att döma av röntgenbilderna.

 

[cycloneslider id=”ostersund”]

 

Man kunde också se hur skadorna på bäckenet såg ut i tredimensionellt utförande på bildskärmen, allt för att underlätta hur en eventuell operation skulle utföras.
Den skadade räven låg redo på ett operationsbord och Åsa Vilson, legitimerad veterinär, veterinärmedicine doktor (VMD) och chefsveterinär på djursjukhuset, förklarade utförligt hur hon lade snitten över bäckenet på räven.

 

Metallplatta

När det var öppnat till det söndriga bäckenet, tog de fram en metallplatta med vilken de sedan skruvade ihop bäckenbrottet med. Allt utfördes precis som vid en vanlig operation på en hund. Förutom att det inte använde helt steriliserade redskap på den döda räven, eftersom det inte behövdes.

Mittnorrlands Djursjukvård som driver Östersunds djursjukhus hoppas att det här initiativet att träna operationer med döda rävar kommer att ge ännu bättre veterinärer åt sina patienter och vill även i fortsättningen ha in döda rävar för utbildning av sin personal.

 

Per Andersson

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev