Nytt grovt djurplågeribrott föreslås i en lagrådsremiss. Arkivbild: Patrik Svedberg

Djurplågare ska straffas hårdare

Premium

Regeringen vill att ett nytt grovt djurplågeribrott införs i brottsbalken för de allvarligaste fallen av brott mot djur. Den som begår detta brott ska kunna dömas till fyra års fängelse.

Regeringen har lämnat över en lagrådsremiss som ska öka skyddet för landets djur. I lagrådsremissen föreslås det att ett nytt grovt djurplågeribrott ska införas i brottsbalken och att straffskalan för detta brott ska vara fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

 

”Vässa systemet”

Jennie Nilsson (S).

– I Sverige har vi en stark djurskyddslagstiftning och en hög djurskyddsnivå. Vi har många kunniga och duktiga djurhållare. Men i de fall någon inte lever upp till kraven i lagstiftningen behöver samhället gripa in med snabba och effektiva sanktioner. Vi föreslår därför de här förändringarna för att vässa systemet och ytterligare stärka djurskyddet, säger den tidigare landsbygdsministern Jennie Nilsson i ett pressmeddelande.

 

Ska träda i kraft 2022

I lagrådsremissen föreslås också att överträdelser av djurskyddslagstiftningen som ligger långt från lagstiftningens skyddsintresse att motverka djurlidande ska vara straffria. Kontrollmyndigheternas skyldighet att anmäla överträdelser till Polismyndigheten eller Åklagarmyndigheten föreslås också förtydligas.
Lagändringarna är tänkta att träda i kraft den 1 juli 2022.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev