Publicerad 25 maj 2020 - 15:08

En av två chefer som stått åtalade efter den tragiska olyckan 2017  i Orsa rovdjurspark döms som ansvarig av Mora tingsrätt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Djurparkschef döms för björnattack i Orsa rovdjurspark

Premium

Den tidigare djurparkschefen i Orsa rovdjurspark döms för vållande till annans död och framkallande av fara för annan i samband med den tragiska olyckan i Orsa rovdjurspark sommaren 2017. Den tidigare vd:n frias från ansvar.

Den 4 augusti 2017 dödades en ung anställd av en attackerande björn i Orsa rovdjurspark. En besökande familj som var tillsammans med skötaren inne i björnhägnet lyckades rädda sig genom att klättra över staketet.

Allt var en planerad aktivitet där besökare fick möjlighet att delta i skötseln av rovdjuren. Familjen skulle städa bort bajs och lägga ut ny mat till brunbjörnarna.

Björnattacken i Orsa – detta har hänt

Grävde sig in

Under tiden som aktiviteten pågick lyckades två björnar gräva sig in i hägnet från ett intillliggande hägn.

Liknande grävningar hade skett tidigare och tingsrätten pekar på att djurparkschefen varit medveten om riskerna.

Den attackerande björnen avlivades av en annan anställd i parken, men den 19-årige djurskötarens liv gick inte att rädda.

 

Kräver ansvar

Två av Orsa rovdjursparks tidigare chefer har stått åtalade för arbetsmiljöbrott, grovt vållande till annans död samt framkallande av fara för annan.

Åklagaren har även yrkat på att företaget Grönklittsgruppen, som äger Orsa rovdjurspark, ska betala en företagsbot på 8 miljoner kronor.

Åklagaren har under rättegången pekat på att de tidigare cheferna varit oaktsamma med hänvisning till att grävningar skett tidigare. Åtgärderna för att stoppa nya grävningar har dessutom varit otillräckliga.

De åtalade cheferna har nekat till brott.

 

Döms mot sitt nekande

Under måndagen föll domen i Mora tingsrätt. Domen innebär att den tidigare vd:n frias från ansvar samtidigt som den nu 65-årige tidigare djurparkschefen döms till villkorlig dom och dagsböter motsvarande 27.000 kronor för vållande till annans död samt framkallande av fara för annan.

Han har enligt domen brustit i säkerhetsarbetet genom att inte följa säkerhetsrutiner eller göra de riskbedömningar som behövdes för att förhindra att björnar grävde sig in i hägnet där det fanns människor.

Tingsrätten menar i sin dom att djurparkschefen genom detta orsakat djurskötarens död.

Två chefer riskerar fängelse för björnattack

Företaget döms

Den tidigare vd:n frias då tingsrätten bedömer att han inte kan anses ha brustit i sin tillsyn av djurparkschefens säkerhetsarbete.

Ägaren Grönklittsgruppen döms att tillsammans med djurparkschefen solidariskt betala skadestånd till den avlidnes anhöriga på 30.000 kronor vardera. Grönklittsgruppen döms även att betala en företagsbot på 2,5 miljoner kronor.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram