Fem personer befann sig i hägnet när björnen attackerade. Foto: Kjell-Erik Moseid

Björnattacken i Orsa – detta har hänt

Klockan 10.27 fick polisen i Orsa, Dalarna ett samtal från SOS Alarm om att en anställd vid parken blivit attackerad av en björn. Björnen har enligt uppgift från polisen grävt sig in till det hägn där djurskötaren uppehöll sig tillsammans med en familj på fyra personer.

Klockan 14:40 hölls en presskonferens vid Rovdjurscentrum i Orsa där personal från Orsa Rovdjurspark deltog tillsammans med polis och räddningstjänst.

Djurskötaren var inte ensam i hägnet vid tillfället för attacken, även en familj på fyra personer som deltog i en aktivitet befann sig i hägnet, men de ska ha lyckats ta sig ut när björnen attackerade genom att klättra över staketet.

Räddningstjänsten var på plats ca 15 minuter efter incidenten och påbörjade vård av djurskötarens skador, även ambulans anslöt inom kort. Djurskötaren fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

 

Skötaren svarade inte

– Det kom något på radion som lät konstigt, när skötaren inte svarade på anrop åkte andra anställda till platsen. En av de andra djurskötarna avlivade björnen, säger Sven Brunberg.

 

Förundersökning om arbetsmiljöskada

Polisen i Dalarna är förtegen om händelsen men meddelar att de har inlett en förundersökning om arbetsmiljöskada genom vållande till annans död.

 

En tung dag

– Först och främst är det en tung dag, jag tänker på min kollega och hans familj.
Det började som en normal dag, olika aktiviteter utfördes efter de rutiner som gäller, vad som har gått fel överlåter jag åt polisen att reda ut, sa den märkbart skakade Sven Brunberg, djurparkschef på Orsa Rovdjurspark.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev