Foto: Mostphotos

Nya problem med närgångna björnar – ansöker om skyddsjakt på fem individer

Premium

Problemen med närgångna björnar fortsätter i byn Los, Hälsingland. Och i Bollnäs kommun har en lantbrukare problem med björnar. Totalt vill två sökande avliva fem björnar på skyddsjakt.

Björnproblemen har blivit en följetong i byn Los, Ljusdals kommun, under de senaste åren. Och även i år befinner sig närgångna björnar inne i samhället.

Björnar rev låst dörr – nu blir det skyddsjakt

En privatperson har ansökt om skyddsjakt på en björnhona med fjolårsunge i centrala Los. Enligt sökanden är björnarna närgångna och skyddsjakten behövs för att skydda egendom.

Sökanden anger även att polisen har kontaktats för att få hjälp med björnproblemen, men att polisen inte vidtagit några som helst åtgärder. Därför ansöks nu om skyddsjakt till lässtyrelsen i Gävleborgs län. Myndigheten har dock ännu inte fattat något beslut för ansökan.

 

Förstör för lantbrukare

Även i Bollnäs kommun är det problem med närgångna björnar. En lantbrukare har ansökt om skyddsjakt på en björnhona samt hennes två fjolårsungar. Enligt ansökan är det tredje året i rad som björnar orsakar problem i form av sönderrivna spannmålskorvar och ensilagelimpor. Sökanden anger även att de inte vågar låta sina barn vara ute och röra sig fritt på gården, detta på grund av de närgångna björnarna.

Inte heller kring den här skyddsjaktansökan har länsstyrelsen i Gävleborgs län ännu fattat något beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev