I en ny studie ska forskare vid SVA undersöka om parasiten kryptosporidier kan vara en orsak till att rådjuren får diarré. Foto: Kenneth Johansson

Diarré hos rådjur ska undersökas i ny studie

Kronisk diarré hos rådjur orsakar både lidande och död. Nu kan du som jägare hjälpa till att lösa frågan och ta reda på orsaken till djurens lidande genom att delta i ett pågående projekt.

Det är Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som i en studie vill undersöka avföring från sjuka rådjur. Misstankar finns om att diarré kan orsakas av en parasit. 

”Rådjursdiarré är ett återkommande problem som leder till mycket lidande hos djuren. Vad som orsakar diarrén har aldrig uppklarats och nu vi vill undersöka om den encelliga parasiten kryptosporidier kan vara en del av förklaringen,” säger Karin Olofsson-Sannö, viltveterinär vid SVA i ett pressmeddelande.

Jägare viktiga för resultatet

Avföring från sjuka djur kommer att samlas in under 2023 och därefter analyseras för den aktuella parasiten.

Här behöver SVA hjälp, och jägare är särskilt viktiga i fältarbetet.

SVA manar också till försiktighet.

”När du samlar in ett prov är det viktigt att ha god handhygien. Ta dubbla plastpåsar eller handskar på händerna och lägg provet i en plastpåse som du knyter ihop. Tvätta händerna noggrant efteråt, så du inte riskerar att smittas. Sedan registrerar du ditt fynd i webbformuläret rapporteravilt.sva.se, skriver SVA.

Kryptosporidier orsakar diarré hos många djurslag

Kryptosporidier (Cryptosporidium spp.) är encelliga parasiter som infekterar tarmslemhinnan och kan orsaka diarré. Så kallad kryptosporidios kan ge sjukdom hos flera olika djurslag, även människa, men förekomsten hos svenska rådjur är okänd. Parasiten ger olika grad av sjukdom hos olika individer beroende på övrig hälsostatus och de flesta drabbade tillfrisknar inom ett par veckor. Ibland ses återkommande utbrott av kryptosporidios hos människor, men det är inte alltid källan till smittan kan hittas. Rådjur vistas ofta i grönsaksodlingar och därför är det av intresse att utreda om rådjuren kan bära på parasiten och på så sätt vara en möjlig smittkälla.

Källa: SVA

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev