Vildsvin gillar majs. Foto: Martin Källberg

”Det kan bli brist på fodermajs”

Alternativ för åtelfoder kan bli nödvändigt. Majs riskerar nu att bli en bristvara då Ukraina är en stor exportör av detta foder.

Ukraina är en stor producent av majs och på grund av Rysslands invasion kan de inte längre exportera samma volymer som tidigare.

– Jag hör och uppfattar från mina kontakter i Sydeuropa att det är en del strul. Ukraina är stora på majs och av förklarliga skäl kommer deras produkter inte ut ur landet på samma sätt som tidigare. Sverige är ingen jätteimportör men det finns en risk att det blir brist och med det även prisökningar, säger Pontus Thureson, vd för Föreningen Foder & Spannmål.

 

Svårt med alternativ

Ett av problemen är att hitta alternativ. EU:s regelverk sätter en del hinder från att importera från USA och Argentina, som är stora producenter av majs.

– Vi får hoppas att detta krig tar slut snart. För närvarande hänger vi inte på gärdsgården vad gäller tillgången, men fortsätter det länge kan det bli svårare. Men våra bekymmer i Sverige är små jämfört med det ukrainska folkets, säger Pontus Thureson.

 

Marcus Nyberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev