Snart kommer besluten om vinterns licensjakt på varg.

Det här styr de kommande besluten om vargjakt

Före 1 oktober kommer några av landets länsstyrelser fatta beslut om licensjakt på varg. Det här är kriterierna de har att hålla sig till när de tar sina beslut.

I praktiken är det fem län som är aktuella för vargjakt. Det handlar om Gävleborg, Dalarna, Värmland, Örebro och Västmanland.

Högsta förvaltningsdomstolen har i en prejudicerande dom slagit fast att det är lagligt med vargjakt i Sverige och domen ger en vägledning till hur kommande beslut om vargjakt ska motiveras. Allt talar därför för att den jakt som det snart beslutas om faktiskt kommer att kunna genomföras i enlighet med besluten.

 

Det här styr vargjaktbesluten

• Riksdagens beslut december 2013
• Naturvårdsverket satta referensvärde (golv) 270 vargar
• Beräkningen av gynnsam bevarandestatus, 300 vargar, som gjordes av två forskargrupper
• Miniminivåerna som sattes utifrån verkliga föryngringar 2014
• Länsstyrelsernas inriktningsnivåer – alltså det antal vargar som förvaltningen strävar efter att ha
• EU-kommissionens krav på ”stabil eller ökande stam”
• Beräkningsmodellerna för årligt uttag

 

Så här säger riksdagsbeslutet om varg som fattades i december 2013

Målen för vargstammen i Sverige är:

att vargens referensvärde för gynnsam bevarandestatus när det gäller populationen i Sverige, med utgångspunkt i Skandulvs redovisning av minsta livskraftiga population om 100 individer, ska vara 170–270 individer

att vargens referensvärde för gynnsam bevarandestatus när det gäller utbredningsområdet i Sverige ska vara hela Sverige förutom den alpina regionen och Gotlands län

att vargstammens koncentration minskas där den är som tätast, att vargens förekomst i renskötselområdet i huvudsak ska begränsas till de områden där den gör minst skada, och att vargens förekomst i län med fäbodbruk, intensiv fårskötsel eller skärgårdar i huvudsak ska begränsas till de områden där den gör minst skada.

 

Lägeskoll

Jägareförbundet har med hjälp av de officiella varginventeringsresultaten kartlagt vargsituationen i Mellansverige och övriga landet nu och tidigare. Du kan se uppgifterna här.

 

Bild: Jägareförbundet

Miniminivåer och inriktningsnivåer för varg fastställdes 2014. Så här många vargföryngringar ska det finnas i de respektive, mellansvenska länen. Inriktningsnivån är den antalsnivå som länen ska sträva efter. I vissa fall innebär inriktningsnivån en lägre nivå än den beslutade miniminivån. Tanken är att vargstammen spridas över landet och att län som till exempel Värmland ska slippa bära en så stor vargbörda som är fallet nu.

 

Bild: Jägareförbundet

Här ovan en jämförelse mellan antalet familjegrupper och revirmarkerande vargpar åren 2012–2013 och 2016–2017. Jämfört med tidigare har vargstammen ökat i Gävleborg, Örebro län och Västmanland. Vargstammen har också totalt sett ökat i landet jämfört med tidigare år.

 

Bild: Jägareförbundet

Miniminivåer för varg i relation till inventeringsresultat. Miniminivåer är alltså det beslutade golvet för vargstammen. I den här tabellen är Västmanland som synes det län som sticker ut allra mest. Även Gävleborg ligger långt över det beslutade golvet.

 

Bild: Jägareförbundet

Tabellen visar ”vargbelastningen” per län. Det är Jägareförbundet som gjort beräkningen och den grundar sig i antalet vargrevir jämfört med länens totala ytor. Här sticker Värmland, Västmanland och Örebro län ut rejält.

 

Beslut på torsdag?

I vintras fick 25 vargar fällas vid licensjakten. Förra vinterns inventeringar visade att vargstammen i Sverige då beräknades till cirka 355 vargar. Det var en ökning jämfört med vintern innan då stammen i Sverige beräknades vara 340 vargar.

Sannolikt kommer länsstyrelserna offentliggöra sina beslut om licensjakt på varg torsdagen den 28 september.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev