Foto: Lars-Henrik Andersson

Halvautomatiska kulgevär stoppas inte i nya vapendirektivet. Arkivfoto: Lars-Henrik Andersson

De flesta förbud är bortplockade ur vapendirektivet

Det blir inget stopp för halvautomatiska kulgevär. Inte heller något stopp för distanshandel med vapen och det blir heller inget stopp för ungdomar under 18 år att inneha vapen.
Det står klart sedan överläggningarna mellan EU-kommissionen, ministerrådet och utskottet för den inre marknaden avslutats.

Nyligen avslutades samtalen mellan EU-kommissionen, ministerrådet och utskottet för den inre marknaden. De tre parterna har enats om en text som innebär att det mesta av de förbud som EU-kommissionen ville införa efter terrordåden i Paris har plockats bort.

Kommissionen ville framför allt torpedera all användning av halvautomatiska vapen.
Men kritiken var hård mot det förslaget. Främst eftersom man inte kan begränsa terrorism genom att sätta hårdare regler på laglydiga sportskyttar och jägare, hävdade kritikerna, bland andra Svenska Jägareförbundet.
Kommissionens förslag behandlades därefter av ministerrådet och senare av utskottet för den inre marknaden. Under processen har de negativa inslagen i kommissionens förslag blivit färre.

 

Förslaget ser ljust ut

Därefter påbörjades den så kallade trilogen, samtal mellan kommissionen, ministerrådet och utskottet, som agerar på uppdrag av parlamentet. De ska komma överens om ett gemensamt förslag som senare ska läggas fram för omröstning i parlamentet.

Förslaget som parlamentet ska ta ställning till ser ljust ut för både jägare och sportskyttar.

Följande förslag har nu kastats i papperskorgen:

• Förbund mot alla halvautomatiska kulgevär med löstagbara magasin

• Förbud mot distanshandel med vapen för privatpersoner, det får fortfarande ske bara en av staten utsedd aktör kontrollerar personernas identitet och behörighet, exempelvis att posten kollar id samt licenser vid inlämning/utlämning.

• Totalförbudet för de under 18 år att inneha vapen.

• Obligatoriska läkarkontroller.

 

Fortfarande frågetecken

Men det finns fortfarande formuleringar i förslaget som Jägareförbundet har frågetecken kring.

– Det finns en text i förslaget om att förälder eller vuxen ska ansvara för vapenförvaringen om en ungdom under 18 år har licens för ett vapen. Detta funkar inte med principen att den som innehar ett vapen ansvarar för det själv som gäller enligt svensk lag. Och varför ska man inte få låsa in sitt eget vapen själv om man själv får använda det ute i skogen fullt laddat. Det är ju väldigt motsägelsefullt, säger Ola Wälimaa, Svenska Jägareförbundets jurist som lagt ner åtskilliga timmar på att bevaka EU:s arbete med ett nytt vapendirektiv.

Han berättar också att det även finns ett textavsnitt i förslaget som är motsägelsefullt när det gäller magasin till repeterstudsare respektive halvautomater.

Dessutom finns det fortfarande kvar en text om krav på femårslicenser för halvautomater.

– Regeringen har sagt att detta ändå ska tolkas som att vi kan ha kvar de tidsobestämda licenserna – hur ska vi hantera detta i Sverige för att inte behöva förnya tiotusentals licensansökningar, undrar Ola Wälimaa.

EU:s ministerråd kommer ta slutlig ställning till förslaget under vintern eller våren.

– Sedan är frågan hur det blir när de nya reglerna ska införas i Sverige. Man kan alltid ha hårdare regler på nationell nivå. Man vet aldrig riktigt vart det landar på nationell nivå, säger Ola Wälimaa.

 

En del ursprungliga förslag kvar

Han tror dock inte kommer bli några stora förändringar i förslaget fram till dess det ska behandlas slutligt av ministerrådet.

I ett pressmeddelande från EU-kommissionen skriver man att det nya förslaget innebär att man behåller en del av kommissionens ursprungliga föreslag, såsom förbudet mot att automatiska skjutvapen omvandlas till halvautomatiska vapen. Samtidigt beklagar kommissionen att vissa delar av det ursprungliga förslaget inte stöddes av parlamentet och rådet. Kommissionen hade föreslagit en större ambitionsnivå med ett totalförbud av de farligaste halvautomatiska skjutvapen, inklusive alla halvautomatiska vapen av typen AK47 eller AR15. Kommissionen beklagar också att magasinens storlek inte blev begränsad till tio patroner för alla halvautomatiska vapen.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev