Gruppen från vänster: Torbjörn Pant, Johan Åberg, Angelica Edberg och Jan Blank. Foto: Olle Olsson

De arbetar för en aktivare förvaltning av varg

Premium

Varg påverkar ständigt deras vardag. Därför lägger en grupp på sju personer från Ockelbo oändligt många timmar för att försöka påverka sin situation.
– Det duger inte att sitta och skriva sura inlägg på Facebook. Vi försöker få till en förändring på riktigt, säger Angelica Edberg, en av gruppmedlemmarna.

Vi träffas en sommarkväll i älgparken i Ockelbo. Som vanligt är livspusslet svårt att få ihop strax innan semestrarna men fyra av gruppens medlemmar sluter upp och berättar om hur de tänker och hur de arbetar med vargfrågan. Deltar gör Angelica Edberg, Johan Åberg, Jan Blank och Torbjörn Pant.

 

Påverkas av varg

Den gemensamma nämnaren är att de på olika sätt påverkas av varg, varje dag, året om.

– Det började i januari 2020 då vi fyra som är här i kväll skrev en nio sidor lång sammanfattning över vargsituationen. Vi skickade den till Ockelbo kommun och tänkte då att vi gjort en jäkla insats och att det skulle bli fart, berättar Jan Blank.

 

”Vi förväntade oss nog ett större gensvar”.
– Jan Blank

 

Därefter hände i princip ingenting. En förklaring kan vara att kort efter skrivelsen bröt pandemin ut. Kommunen fick säkerligen annat att tänka på, så initiativen uteblev förutom några mindre insatser.

– Vi förväntade oss nog ett större gensvar, men har förståelse för om frågan prioriterades ner i rådande läge, fortsätter Jan Blank.

 

Ofta glöms bort

Brevet de skrev handlade om vargsituationen i stort med tyngdpunkt på de socioekonomiska aspekterna som ofta glöms bort när myndigheter och politiker pratar vargförvaltning. Saker som kan påverka till exempel hur attraktiv en kommun kan uppfattas, inte minst med tanke på inflyttning. I brevet beskrevs även den rädsla som många känner, och måste få känna, för stora rovdjur. Påverkan av tryggheten i en kommun på landsorten.

 

”Jag frågar mig ibland varför ska jag bo här i Ockelbo om jag inte är trygg och inte kan vara ute med min älghund eller stövare i skogen utan att känna en ständig oro för en vargattack.”
– Torbjörn Pant

 

– När man väljer att bosätta sig i ett samhälle som Ockelbo säger man samtidigt nej till en hel del samhällsservice. Det man däremot normalt vinner är en trygg kommun att leva och bo i med en bra miljö för barnen att växa upp i, plus såklart närheten till naturen, konstaterar Torbjörn Pant.

Drever dödad under rovdjursangrepp

– Numera springer det vargar lite kors och tvärs. Folk vågar inte ha sina barn ute som tidigare och många drar sig för att gå ut i skogen. Skogsfastigheter tappar i värde, jakten och tamdjurens lösdrift försvåras. Jag frågar mig ibland varför ska jag bo här i Ockelbo om jag inte är trygg och inte kan vara ute med min älghund eller stövare i skogen utan att känna en ständig oro för en vargattack, fortsätter han.

 

Bra kontakt

Allt eftersom har dialogen med kommunen ändå lett fram till några initiativ och man har en bra kontakt i dag. Någon gång i detta skede kände de fyra först en maktlöshet när de alltmer insåg frågans komplexitet. Men i stället för att knyta näven i fickan och stanna där började de arbeta ännu hårdare för sin sak. De har sökt nya vägar framåt och förkovrat sig i hur förvaltningsmodellen är tänkt att fungera.

– Med tiden har gruppen växt till sju personer. Vi har olika egenskaper och kompetenser. Tillsammans är vi en bra grupp och vi hjälps åt att växeldra för att orka, säger Johan Åberg.

 

”Tillsammans är vi en bra grupp och vi hjälps åt att växeldra för att orka.”
– Johan Åberg

 

För att få till en varg förvaltning värd namnet är inget man fixar i en handvändning. Tvärt om kan det ibland tyckas vara stört omöjligt.

Hur många ideella timmar de lagt ner vågar de inte tänka på. Hittills har vargförvaltningen ständigt gått åt fel håll ur deras perspektiv, och de vågar knappt tro att deras arbete ska kunna göra någon skillnad. Men det stoppar dem inte från att fortsätta arbeta. ”Någon måste göra något”, konstaterar de.

 

Ockelbo kommun. Karta: Google maps

Ockelbo är en liten kommun i nordvästra Gästrikland med knappt 6.000 innevånare. Naturen är nära och intressen som jakt, fiske, djurhållning och rekreation i naturen i övrigt är viktigt för många. I mitten av 1990-talet fick kommunen sitt första vargrevir. Sedan dess har stammen bara vuxit och reviren blir fler för varje år.

 

Mer oskygga

I takt med att stammen vuxit har att vargarna blivit allt mer oskygga.

– På senare år har vi tvingats leva med vargrevir ända in i samhällena. Det är helt sjukt att det ska vara så här, säger Angelica Edberg.

 

Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Bara med fakta och kunskap kommer man framåt i vargfrågan, anser gruppen. Därför bidrar de ständigt vid rovdjurens olika inventeringar med många ideella mil i bil och insamling av spillning.

De har läst och analyserat tusentals dokument som omgärdar förvaltningen av varg. De är väl insatta i problematiken och försöker i stället identifiera var knutarna sitter. Själva kallar de sin sysselsättning för ”en tråkig hobby” och hade egentligen velat lägga tiden på annat.

 

”Man skulle önska att politikerna går in och pekar med hela handen och verkställer det riksdagen beslutat”.
– Angelica Edberg

 

– Det har många gånger varit frustrerade att det går så trögt i just denna fråga och man skulle önska att politikerna går in och pekar med hela handen och verkställer det riksdagen beslutat, anser Angelica Edberg.

– Nu har det ändå hänt en hel del saker på senaste tiden och vi ser fram emot vad den nya förvaltningsplanen kan ge samt dem möjligheter som, enligt utsago, ska ge länsstyrelsen mer utrymme för lokal rovdjursförvaltning, fyller Torbjörn Pant i.

Under åren har de haft otaliga möten med politiker och länsstyrelsen i Gävleborgs län.

– Vi har med tiden fått ett bra gensvar från dem. Det känns som att de åtminstone lyssnar, tar till sig och respekterar vår grupp, säger Jan Blank.

 

Svåra att nå

De uppskattar att Jägareförbundet jobbar med helt rätt frågor och uppfattar det som om de politiska partierna därav vänt lite i frågan om vargen. Det känns, enligt gruppen, som att man tar människors rädsla och oro mer på allvar.

Ung varg skjuten under skyddsjakt i Gävleborg

Däremot har det hittills varit lite svårare att få kontakt med Jägareförbundets länsförening. Det senaste önskemålet handlade om att förbundet ska hjälpa dem att arrangera en politikerdebatt inför valet som uteslutande handlar om vargfrågan.

– Vi har kontaktat dem för en dryg månad sedan, men gensvaret har uteblivit så här långt. De har inte återkopplat, jag vet faktiskt inte varför. Det kan ju finnas någon naturlig förklaring till det såklart, säger Jan Blank, som inte vill tro att viljan saknas.

 

Ett delmål

Men en politikerdebatt är bara ett delmål för gruppen. De vill åstadkomma praktisk skillnad för sig själva och andra som lever med vargar ända inne på sina gårdar.

 

”Det blir också lite motsägelsefullt när vi bara låter vargstammen växa samtidigt som vi ska bli alltmer självförsörjande.”
– Torbjörn Pant

 

– Det kommer alltid finnas varg. Men för mig är det ett tydligt tecken på att de är på tok för många när de beter sig så oskyggt som de gör bland annat här i Ockelbo, säger Johan Åberg.

– Det blir också lite motsägelsefullt när vi bara låter vargstammen växa samtidigt som vi ska bli alltmer självförsörjande. Det blir otroligt svårt att ha tamdjur här och jakten uteblir helt då det dels finns för lite klövvilt i skogarna och dels är omöjligt att bedriva löshundsjakt, säger Torbjörn Pant.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev