Publicerad 29 mars 2017 - 13:23

Nu föreslås jakt under julhelgerna i ett område i Överkalix kommun. Detta för att komma till rätta med betesskador i ungskog orsakad av vandringsälgar från Gällivare och Pajala. Foto: Lars-Henrik Andersson

Därför blir det älgjakt under julhelgerna i Överkalix

Jakttiderna på älg i Norrbotten skapar het debatt. Förutom den kontroversiella frågan om brunstuppehåll så är jägare i Kiruna tveksamma till planerna på förlängd oktoberjakt. Dessutom föreslås ett så kallat jakttidsfönster i Överkalix med älgjakt under julhelgerna.

I Norrbotten förs nu intensiva diskussioner om jakttiderna på älg. Den 12 april kommer viltförvaltningsdelegationen klubba jakttiderna för höstens älgjakt. Svensk Jakt  har tagit del av det förslag som kommer läggas fram på delegationens bord.

Till stora delar blir jakttiderna som förra hösten. Det innebär inget brunstuppehåll i älgjakten nedanför odlingsgränsen.
Det blir även fem veckors älgjakt inom Kiruna kommun från 4 september till och med 8 oktober, men i delen av Kiruna kommun nedanför odlingsgränsen föreslås älgjakten pågå ända fram till mitten av oktober.

 

Etiska grunder

Enligt Roger Ögren, älgansvarig inom Kiruna jaktvårdskrets, så är många jägare i Kiruna skeptiska till älgjakt i oktober i Kirunaområdet.

– Det finns etiska och praktiska grunder för vårt avståndstagande, däribland snöläget i oktober samt mörkret och kylan. Det har också visat sig att då vi tidigare hade oktoberjakt så sköts älgstammen sönder, säger Roger Ögren och fortsätter:

– Många av oss är både markägare och jägare som jagar i Kirunaområdet och vi upplever inte att vi har den problematiken med betesskador som markägarsidan i älgförvaltningsområdet gör gällande.

 

Motbud

Som en kompromiss har nu jägarna i Kiruna lagt fram förslaget om att det i området nedanför odlingsgränsen blir kalvjakt från den 8 oktober och två veckor framåt.

– Som motbud från oss kommer istället ett förslag om förlängd kalvjakt nedan odlingsgränsen två veckor efter ordinarie jakttid vilket kan fungera kvalitetshöjande för alla parter med bland annat högre slaktvikter på kalvarna, mindre skogsskada för markägare och fler jakttillfällen för hundförare och jaktlag, säger Roger Ögren och Lisa Pekkari, ordförande för Kiruna jaktvårdskrets i ett gemensamt uttalande.

 

Jakttidsfönster

En annan nyhet vad gäller jakttiderna på älg är att det finns ett förslag på ett så kallat jakttidsfönster i Överkalixområdet. Där får älg jagas från 4 september till 26 november (samma tid som övriga kustkommuner samt Tornedalen nedanför odlingsgränsen). Men förutom det föreslås alltså älgjakt i området mellan Kalix älv och Ängesån  inom Överkalix kommun under tiden 22 december till och med 8 januari.

I området har älgarna orsakat stora betesskador vintertid.

– Älgarna vandrar ner från Pajala och Gällivare vid den här tiden på året och därför föreslog man ett så kallat jakttidsfönster i det här området. Jägareförbundet accepterar förslaget efter att ha lyssnat av jägarna i området, säger Björn Sundgren, jaktvårdskonsulent i Norrbotten.

Jägarna i Överkalix har dock inte många timmar på sig att jaga älg i december eftersom solen går upp cirka 10.00 den tiden på året och den går ner redan cirka 12.45.

 

Brunstuppehållet

Även i år föreslås också ett jakttidsfönster i ett område mellan Arvidsjaur och Arjeplog. Det fönstret är öppet för älgjakt mellan 13 november och 3 december.

Den stora skillnaden mellan det förslag som läggs fram på viltförvaltningsdelegationens bord och det förslag Jägareförbundet i Norrbotten tagit fram är frågan om brunstuppehållet.

Jägareförbundet vill ha uppehåll de två första veckorna i oktober och därefter jakt mellan 14 oktober till och med 3 december. Det här gäller för älgförvaltningsområdena fyra och fem som omfattar kretsarna Piteå, Luleå, Råneå, Älvsbyn, Kalix och Haparanda.

Nu ska frågan avgöras på nästa viltförvaltningsdelegation som är den 12 april. Förra året då frågan var uppe till beslut fick landshövdingen kliva in och avgöra. Dessutom blev det bara ett beslut på ett år. Normalt brukar länsstyrelsens målsättning vara att jakttidsbesluten ska vara treåriga.

 

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram